DRAMA U MASLENICI KOD ZADRA: Socijalni radnici žele oduzeti djecu roditeljima, mještani napravili blokadu

Dino Stanin/PIXSELL

Drama koja traje već danima, a o kojoj se danas najviše priča, odvija se u okolici Zadra, gdje su sumještani i aktivisti ispred dvorišta jedne obitelji, koja je izgubila skrb nad troje djece, automobilima blokirali pristup uoči najavljenog dolaska socijalnih radnika. Socijalni radnici se ipak nisu pojavili, piše Dnevnik.hr.

“Ne oduzimamo djecu, naročito ne radi siromaštva, već provodimo odluke suda”, poručili su u srijedu iz zadarskog Centra za socijalnu srb, upozoravajući da su njihovi djelatnici navodno izloženi izravnim prijetnjama po život zbog događaja u Maslenici, gdje se najavljivalo odvajanje dvoje djece od roditelja te njihovo zbrinjavanje u dom za nezbrinutu djecu.

Roditelji opovrgavaju da su im djeca psihofizički i razvojno ugrožena, kako tvrdi sud koji je donio odluku o oduzimanju.

“Moju djecu odnijeti neće nitko. Ja ih ne dam. Oni su mene nazivali da sam ja nasilnik, u mojih 38 godina mi to nitko nije rekao, jedino su mi oni to rekli”, rekao je otac djece.

“Djeca žive u toplome, djeca imaju sve osnovne stvari, ja ne znam što oni hoće od nas”, kazala je majka.

U Maslenici se jutros očekivalo provođenje sudske odluke o oduzimanju djece iz jedne  obitelji, što je zbog njihove navodne zapuštenosti predložio zadarski Centar za socijalnu skrb što su, kako pišu mediji, spriječili sumještani prepriječivši put prema kući.

“U medijima su se pojavili natpisi da se djeca ‘oduzimaju’ roditeljima radi siromaštva. Napominjemo da se djeca ne ‘oduzimaju’, već Centar za socijalnu skrb provodi odluke suda i poduzima mjere radi zaštite njihovih prava i dobrobiti, a naročito se ne ‘oduzimaju’ radi siromaštva. Siromaštvo nije i ne može biti razlog oduzimanja prava roditelja na zajednički život s djetetom, jer postoje različite mjere socijalne skrbi koje olakšavaju da obitelj prebrodi teški period neimaštine”, rekla je u priopćenju Vesna Burčul, ravnateljica Centra, prenosi Dnevnik.hr.

Ne navodeći o kojem je “recentnom slučaju” konkretno riječ te napominjući kako je Centar dužan čuvati tajnost postupka u obiteljskim stvarima, Burčul navodi da je Centar prisiljen reagirati jer su se u javnosti pojavile navodne izravne prijetnje po život djelatnicima Centra, kao i njihovim obiteljima.

U rješenju Centra za socijalnu skrb u Zadru, koje je temelj sudske odluke zadarskog Općinskog suda za oduzimanje dvoje malodobne djece obitelji iz Maslenice koje se trebalo provesti u srijedu, kao glavne primjedbe među ostalim se navode “zapuštene kulturno-higijenske navike djece,nedostatak odgojno-obrazovne stimulacije, roditeljsko neprihvaćanje prijedloga o odvoženju djece na kontrolne i specijalističke liječničke preglede, zanemarivanje djece i česta konzumacija alkohola”.

Također se navodi neracionalno korištenje novca te da je majka razmišljala o odlasku u sigurnu kuću, piše dnevnik.hr.

Komentiraj