Drama “Što čekamo” Marije Dukić najbolji dramski tekst o ravnopravnosti spolova

Miranda Cikotic/PIXSELL

Drama autorice Marije Dukić “Što čekamo”, koja kroz priču o atipičnoj suvremenoj obitelji progovara o tradicionalnim rodno pristranim stereotipima modernog hrvatskog društva, proglašena je najboljim dramskim tekstom natječaja za novi dramski tekst o ravnopravnosti spolova splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Kako se ističe u priopćenju, natječaj je dio projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života”, financiranog u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship – Prava, jednakost, građanstvo. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri na projektu su HNK Split, Udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona komunikacije).

Odluku o nagradi, birajući među 25 pristiglih tekstova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, donijelo je povjerenstvo koje su činili glumica splitskog HNK-a Andrea Mladinić, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec i dramaturg Jasen Boko.

Drama “Što čekamo”, dramski prvijenac diplomirane profesorice hrvatskog i engleskog jezika Dukić (1983.), govori o suvremenoj obitelji, ponešto drugačijoj od promoviranog konzervativnog stereotipa koju čine majka, njezin partner te sin i kćer, blizanci pred upisom na fakultet.

“Autorica u njoj progovara upravo o temama koje problematiziraju i promoviraju punu ravnopravnost spolova, kritizirajući tradicionalne rodno pristrane stereotipe i društvenu praksu o ulozi žene, ali i muškarca u obitelji, društvu i profesionalnom okruženju, čime stimulira kritičku reevaluaciju takvih socijalnih stereotipa”, stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva.

“Što se događa kad sin želi odabrati ‘žensko’, a kćer ‘muško’ zanimanje, te kakve veze u svemu tome ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama neke su od tema kojima ta drama prodire u srž muško-ženskih odnosa, ali i nametnutih predrasuda. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova”, dodaje se.

Nagrada obuhvaća financijski iznos od 30 tisuća kuna bruto, te premijerno postavljanje drame u HNK-u Split u sezoni 2016./2017. Kako ciljanu publiku produkcije čine mladi u dobi od 15 do 19 godina, predstava će gostovati u srednjim školama i na scenama četiriju županija juga Hrvatske, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj.

Javni poziv na natječaj objavljen je u veljači ove godine, a od 25 pristiglih dramskih tekstova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prosudbeno povjerenstvo preporučuje još tri dramska teksta kao tekstove koji posjeduju iznimnu dramsku kvalitetu i zaslužuju produkciju na profesionalnoj sceni: “Kao i sve slobodne djevojke” Tanje Šljivar, “Tihe noći” Davora Špišića, te “Circulus Vitiosus” Bojana Brajčića, dok se tekst Jelene Marović “Baba, ili o emancipaciji” preporučuje školskim kazališnim družinama.

Komentiraj