FaH

DRAMA: Predstavljena knjiga Dubravka Jelačića Bužimskog “Gospodar sjena”

Knjiga dramskih tekstova Dubravka Jelačića Bužimskog “Gospodar sjena”, u koju su uvrštene drame “Gospodar sjena”, “Preludij za dobre ljude s trga”, “Stanari izgubljenog doma” i “Noćna igra s Jesenjinom” predstavljena je u srijedu u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

 O knjizi su govorili predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, kazališna kritičarka Mira Muhoberac i autor, a dijelove drame su uprizorili mladi dramski umjetnici Karla Brbić i Silvio Vovk.

Petrač je podsjetio kako se Dubravko jelačić Bužimski javlja kao prozni dramaski pisac 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća te da zajedno sa Stjepanom Čuićem, Goranom Tribusonom, Dragom Kekanovićem i Irfanom Horozovićem čini skupinu hrvatskih borgesovaca.

Ocijenio je kako su mu tekstovi prožeti artificijelnošću koji se bave društvenom okolinom, a u njima se osjeća srodnost s Poeom, Gogoljem Hoffmannom, a u hrvatskoj književnosti s Đalskim i Matošem.

Istaknuo je kako Dubravko Jelačić Bužimski svojom književnošću ostavlja “lijepe i trajne utiske malenoga” hrvatskog jezika.

Muhoberac je ocijenila kako je kako jelačić Bužimski u svojim djelima otkriva spregu politike i poetike te da u njih unosi elemente kriminalističkoga zapleta.

Naglasila je kako i u dramskim tekstovima tematizira položaj intelektualca u suvremenom svijetu te dodala kako se bavi egzistencijalnim pitanjima.

Knjigu drama “Gospodar sjena” (209 str.) objavila je zagrebačka Naklada Đuretić.

Dubravko Jelačić Bužimski rođen je 1948. u Zagrebu. Osim tekstova za kazalište napisao je i nekoliko radio-drama te scenarija za film i televiziju. Drame su mu igrane u brojnim kazalištima u domovini i svijetu. Bio je urednik Dramskoga programa HTV-a, a jedan je od utemeljitelja putujuće kazališne družine HIstrion. Od proznih tekstova poznata mu je zbirka priča “Nezaboravne priče iz kavane Corso”.

Komentiraj