HINA / Zagrebačko kazalište mladih

“Drakula” za početak sezone u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih otvorilo je u petak navečer sezonu zagrebačkom premijerom predstave “Drakula” po motivima romana Brama Stokera i u režiji Andrasa Urbana.

Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Slovenskog narodnog gledališča Maribor te Fundacije Teatro Due iz Parme, a praizvedena je 22. svibnja u Mariboru. Nakon Zagreba predstava će u studenome premijerno biti izvedena i u Parmi.

Redatelj je predstavu postavio kao radikalnu i beskompromisnu izvedbu ne želeći, kako je napisao u knjižici, prepričavati literarnu strukturu romana. “Predstava se bavi određenim aspektima ‘Drakule’ ili s njima povezanom balkanskom vampirologijom. Sve u svemu kao osnovni odnos razmatra se egzistencija u određenom prostoru i vremenu s bićem koje predstavlja postojanje u kontekstu beskonačnosti”, napisao je Urban.

 

  • U ovom projektu, ocijenio je Urban, “razvili smo poseban kazališni jezik temeljen na vizualnosti, zvuku i osebujnom scenskom postojanju čimbenika predstave sastavljenom od pokreta, gesta i tjelesnih akcija, ali nipošto ne na razini suvremenog, stiliziranog plesa”. Glumac izvođač ponaša se kao izvođač u performansu, no njegova prisutnost na sceni svakako je promišljena kroz prizmu dramskoga glumca, zaključuje Urban.

 

U predstavi glume Matevž Biber, Mia Biondić, Dado Ćosić, Jurij Drevenšek, Davide Gagliardini, Edvin Liverić, Gian Marco Pellecchia, Nika Rozman i Lucija Šerbedžija.

Dramaturginja je Kata Gyarmati, scenograf Marko Japelj, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovateljica scenskog pokreta Aniko Kiss.

Komentiraj