Drago Tadić: “Tražit ću da se moj cijeli iskaz pročita na sudu. Od slova do slova”

Drago Tadić, svjedok koji je u USKOK-ovom predmetu Remorker dobio oprosnicu jer je u svom iskazu USKOK-u iz 2013. odlučio progovoriti na koji način su prvooptuženi i drugooptuženi, Božidar Kalmeta, Zdravko Livaković i ostali izvlačili novac iz državnog proračuna, opet će, kako stvari stoje, uz optužene biti glavna zvijezda procesa koji protiv Kalmete i ostalih kreće kroz nekoliko mjeseci.

Tadić na novo suđenje ponovno stiže u ulozi svjedoka, ali, kako je rekao za Zadar News, sada puno spremniji objasniti neke stvari koje su prošle ispod radara ili koje su, kako on sam kaže, krivo protumačene.

Podsjetimo, Tadić je 2021. godine završio u centru pozornosti javnosti nakon što je novinarka Ana Malbaša u emisiji Provjereno Nove TV objavila audio snimku na kojoj Tadić govori kako je na sudu mijenjao svoj iskaz u odnosu na iskaz koji je dao USKOK-u.

Tada je Tadić rekao da je prešutio dijelove koje je potpisao u izjavi USKOK-u 2013. godine jer mu je u međuvremenu obećana bolja pozicija u postupku koji se vodio protiv njega. Kako je sam priznao, osobe koje su ga nagovarale na promjenu iskaza bile su sudac Ivan Turudić i Kalmetin kum Vladimir Šeks.

U međuvremenu je Vrhovni sud srušio nepravomoćnu oslobađajuću presudu do koje su, također na sumnjiv način došli Kalmeta, Livaković i ostali.

Novi proces – novo suđenje – stari svjedoci

Na novom suđenju pojavit će se neki isti svjedoci, ali neki od njih bit će u različitim ulogama. Sudit će im se ispočetka, po originalnoj optužnici za izvlačenje više od 40 milijuna kuna iz državnog proračuna kao da prvog procesa nije ni bilo, kako je naložio Vrhovni sud.

Drago Tadić je u razgovoru za Zadar News rekao da će tražiti da se na ponovljenom suđenju pročita njegov iskaz na devet stranica koji je 23. listopada 2013. godine dao u sjedištu USKOK-a. Tada je opisivao kako se izvlačio novac, a u jednom trenutku je rekao da o nekim stvarima ne želi govoriti jer bi mogao inkriminirati samoga sebe, odnosno izvrgnuti se kaznenom progonu.

Tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dao mu je tzv. oprosnicu, te je Tadić nakon toga pristao svjedočiti. U nastavku iskaza eksplicitno je prozvao Božidara Kalmetu. “Sapunar mi je rekao da se taj novac plaća po nalogu iz ministarstva i to Kalmete i Livakovića. Ja to znam samo na osnovu onoga što mi je rekao Sapunar, dok mi se Kalmeta osobno u vezi toga nikada nije javljao”, svjedočio je u USKOK-u 2013. Tadić.

“Ostajem pri svom iskazu iz 2013. godine kojega sam dao USKOK-u i tražit ću da se moj cijeli iskaz pročita na sudu. Od slova do slova. Sve što sam rekao tada, pri tome stojim i danas. To je moj iskaz i pri njemu stojim”, rekao je Tadić.

Dodao je da ništa ne skriva i da je otvoren za sva pitanja.

Kako piše Zadar News, od izvora bliskih istrazi doznali su da je najmanje jedan optuženi u aferi Remorker uoči početka novog suđenja trebao bi dobiti oprosnicu u zamjenu za svoje svjedočenje.

Komentiraj