Drago Prgomet uoči Konferencije o tumorima: “Želimo Hrvatsku kao mjesto povezivanja najboljih stručnjaka”

Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem, a pod pokroviteljstvom HAZU i povjerenice za zdravstvo EK Stele Kirykaides, 10. lipnja organizira video konferenciju o tumorima glave i vrata High Level Expert Digital MeetUp ‘ZOOM ON HEAD AND NECK CANCER – (R)Evolution of Care’. Na konferenciji sudjeluju vodeći svjetski stručnjaci iz područja onkologije (Memorial Sloane Kettering centre New York), MD Anderson Cancer Centre Huston, Pittsburgh Medical Centre, Harvard Medical School), niza europskih centara i vodeći hrvatski stručnjaci. Teme su: multidisciplinarni pristup liječenju tumora glave i vrata, HPV i tumori glave i vrata, prevencija, robotska kirurgija i imunoterapija.

Drago Prgomet, predsjednik Hrvatskog društva za tumore glave i vrata, jedan je od organizatora konferencije i jedan od govornika. On kaže: “Ovim događajem želimo pozicionirati Hrvatsku kao mjesto povezivanja najboljih stručnjaka na ovom polju medicine u cijelom svijetu. Tumori glave i vrata su heterogena skupina tumora (usna šupljina, orofarinks, nazofarinks, ždrijelo, grkljan), vrlo agresivna, genetski kompleksna i zahtjevna u smislu liječenja s velikim posljedicama na govor, disanje, gutanje i općenito kvalitetu života. Oko 75% tumora glave i vrata povezano je s pušenjem i alkoholom. Primjetan je porast broja tumora glave i vrata povezan s HPV virusom. Po učestalosti su na šestom mjestu među svim malignim tumorima. Odluku o tretmanu mora donositi multidisciplinarni tim (MDT). MDT osim kirurga glave i vrata, onkologa i drugih specijalista liječnika, treba imati i logopeda, psihologa, onkološku sestru, fizioterapeuta, nutricionistu i socijalnog radnika. Bolesnici liječeni kroz MDT imaju brži tretman (skraćeno vrijeme između pojedinih postupaka tijekom tretmana) dostupniji kvalitetniji kirurški postupak, manja odstupanja u radioterapijskim protokolima, dulje trajanje života te bolju kvalitetu života. Dramatičan je razvoj kirurgije zadnjih godina s primjenom endoskopske i robotske kirurgije, što je rezultiralo značajnim smanjenjem morbiditeta. Imunoterapija predstavlja novi modalitet multidisciplinarnog načina liječenja i u fazi je intenzivnog istraživanja. Trenutačno su odobrena dva lijeka – pembrolizumab i nivolumab – za pacijente s recidivirajućem/metastatskim tumorima glave i vrata a studije pokazuju produžetak i bolju kvalitetu života nakon primjene ovih lijekova i očekuje se za prelazak na ranije linije terapije.”

Kako kaže Prgomet, cijenjeni hrvatski liječnik, prevencija je vrlo bitna. Prevencija znači: izbaciti nezdrave navike poput duhana i alkohola, cijepiti se protiv HPV-a, jačati svijest građana o potrebi redovitih kontrola i odazivati se na javnozdravstvene akcije čiji je cilj rano otkrivanje tumora. Isto tako, važno je formirati centre izvrsnosti, jedinstvenu onkološku bazu podataka te zakonski definirati multidisciplinarni pristup liječenju uz pridržavanje protokola temeljenih na novim medicinskim saznanjima i kliničkom iskustvu.

Komentiraj