Dragan Primorac: “Nova istraživanja o virusu bude optimizam, ali uvijek treba biti oprezan”

Genetičar i forenzičar Dragan Primorac u srijedu se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska osvrnuo na post-Covid-19 sindrom, koji se u posljednje vrijeme sve češće prijavljuje kod osoba koje su preboljele Covid-19.

“Post-COVID sindrom je stanje s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli bolest COVID-19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice i otvorila put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje. Suhi, podražajni, uporni kašalj, zamor i zaduha, mogu skrivati ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu ugrozu”, objasnio je.

Znanstvenici s King’s Collegea i Harvarda objavili su vrlo zanimljive rezultate istraživanja vezano uz Britansku varijantu SARS-CoV-2 virusa B1.1.7 od koje svi strahuju gdje su prikazali potpuno nove spoznaje vezane uz širenje, moguće ponovljene infekcije, ali i simptome ovog soja, a njihovo istraživanje pokazalo je da britanski soj virusa ne dovodi do teže kliničke slike, kako je objasnio Primorac.

“To je vrlo važan podatak. Također su, analizirajući velik broj uzoraka, primijetili su da je oko 0,7 % šansa za moguću reinfekciju, što je jako dobro. Otkrili su da je mogućnost širenja ovog soja svega 35% veća od onog što se mislilo ranije kada se govorilo o 70%. I to su te dobre vijesti. Osjećamo se sve sigurnije i stabilnije”, rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac i napomenuo da se i dalje trebaju poštovati epidemiološke mjere kako bi se taj soj držao pod kontrolom.

“Važno je za istaknuti da ovaj virus zbog svog velikog genoma i mogućnosti popravljanja tih mutacija nema veliki broj mutacija kao npr. virus gripe, i to je prednost o kojoj treba govoriti”, naglasio je te poručio da nove informacije koje su objavljene daju veći osjećaj sigurnosti nego što je to bilo prije, ali uvijek treba biti oprezan. Jer kako ističe, najopasniji mutirani su sojevi vezani za promjenu jedne aminokiseline na spike proteinu i ona kao takav ima veću mogućnost vezanja na receptore.

“Jučer je objavljen podatak da osobe koje su bile u kontaktu s virusom i razvile protutijela te osobe s jednim cijepljenjem razvijaju isti titar protutijela kao i osobe koje su dva puta cijepljenje”, rekao je Primorac.

Smatra kako ti podaci govore o velikoj mogućnosti uštede tijekom cijepljenja te je istaknuo da bi cijeli svijet napravio manje pogrešaka da se na početku pandemije znalo o virusu sve ovo što se zna danas.

Komentiraj