Dragan Jelić: “Ekonomske mjere za ožujak idu dalje”

U ponedjeljak su na snagu stupile nove, blaže epidemiološke mjere – dopušten je rad terasama ugostiteljskim objektima. Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja u utorak je za emisiju ‘U mrežu Prvog’ Hrvatskog radija kazao da je svoje terase otvorili oko 50 posto ugostiteljskih objekata, a ostvareni promet je na nivou 30 posto prošlogodišnjeg prometa na 1. ožujka.

“Ovo je prvo konkretno popuštanje za ugostitelje. Bili smo maksimalno isfrustrirani i na rubu snaga. Pozdravili smo tu mjeru da konačno počnemo raditi”, rekao je Bilja i dodao da će tu biti i loših aspekata. Ističe da veliki broj ugostitelja ni nema terase i dodaje da je bitno da ekonomske mjere ostanu na snazi kako bi sektor ugostiteljstva preživio.

Tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić poručio je da se ekonomske mjere za ožujak nastavljaju te ostaju manje-više nepromijenjene. Za Vladine potpore, dodao je, mogu se prijaviti svi koji rade ograničeno. Objašnjava da su ostavili da oni koji su zatvoreni dobiju dvije tisuće kuna do 14 dana ili četiri tisuće kuna ako je preko.

“Mjera će izaći sutra, prijava će biti 1. travnja kad se prikupe svi rezultati za ožujak, do 20. travnja. S isplatama smo se ubrzali, nemamo većih zaostataka”, rekao je tajnik u Ministarstvu. Predvidjeli su da će za ožujak trebati između 300 i 400 milijuna kuna. Za tri mjeseca, od prosinca do veljače, bit će isplaćeno 2,5 milijarde kuna, za mjere očuvanja radnih mjesta i za mjere fiksnih troškova. Navodi da zasad u proračunu imaju ta sredstva.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić smatra da je otvaranje važnije u psihološkom, nego u gospodarskom smislu. “Ljudima je bilo važno da dobiju neki odušak, opuštanje i trenutak za sebe. To je stanje koje nije primjereno ljudskom društvu i ovo je jedna dobra stvar da ljudi dođu do daha. Bojim se da će to biti samo predah, i WHO je upozorio da se s koronom treba računati i dalje”, istaknuo je Zorić i dodao da iscrpljenost tvrtki ne bi stala ni da korona stane. Njima, poručuje, treba pomoć kako bi ostali na nogama.

Biljan je otkrio da je 42 posto ugostitelja u blokadi, a otpušteno je više od jedanaest tisuća djelatnika. Mjere za očuvanje radnih mjesta, ističe, jako su pomogle, ali upozorava da je sektor ugostiteljstva pred kolapsom. “Ta sredstva će pomoći jedino da počnemo plaćati stare dugove dobavljačima, državi i bankama. Mi ćemo i dalje gomilati gubitke. Radnici žele raditi. To jako udara i na mentalno zdravlje”, kazao je.

Banke, navodi Biljan, nemaju sluha za ugostitelje. “Mi tražimo likvidna sredstva, a razlog odbijanja je to što nismo likvidni”, kazao je. Biljan smatra da kriterije treba ujednačiti kako bi teret krize jednako podnio javni i privatni sektor. “Obeštetite nas jednokratnom isplatom, fiksni troškovi neka ostanu da možemo funkcionirati. Najednostavnije rješenje je porezno rasterećenje, rekao je Biljan dodajući da zemlje u okruženju imaju puno nižu stopu PDV-a u sektoru ugostiteljstva”, zaključio je.

Komentiraj