FaH

DRAGAN ČOVIĆ: Referendum u RS ništa neće promijeniti

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak u Beogradu kako očekuje da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan 25. rujna, ali je uvjeren da se time u BiH ništa neće promijeniti.

Čović je novinarima, nakon susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao kako očekuje da će referendum o Danu RS biti održan i da je riječ o datumu kada netko želi obilježavati dan entiteta u kojem živi.

“Mislim da se 26. rujna apsolutno ništa neće promijeniti … skloni smo pretjeranim tenzijama, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povrijedim one koji traže da se definira datum, jer svaka sredina i u BiH i Srbiji ima svoj dan, bez obzira da li općinski ili je neka druga razina vlasti”, prokomentirao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i vođa HDZ-a BiH kaže kako je sugerirao svim svojim kolegama da odluke Ustavnog suda BiH “nisu za komentiranje”, jednako kao ni odluke Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, bez obzira na koji su način donijete.

Čović drži da je u RS “previše naglaska stavljeno na jedno pitanje, umjesto da se bave životnim pitanjima”.

Ranije danas politički vođe Srba u RS i BiH sastali su se s državnim vrhom Srbije u povodu najavljenog referenduma o Danu RS, a predsjednici države i vlade Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić priopćili su u zajedničkoj izjavi da ne pružaju podršku održavanju referenduma , ali da “ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stajališta legitimno izabranih političara u RS u povodu najavljenog održavanja referenduma”.

Komentiraj