DR. BATELJA: Stepinac osvjetlao lice svojim stavom, kakvih je rijetko bilo u 2. svjetskom ratu

Robert Anić/PIXSELL

Dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca, u petak je u Križevcima podsjetio na mučeništvo kardinala Stepinca te njegovu vjernost Svetom Ocu i pobožnost Majci Božjoj, rekavši da je “Stepinac osvjetlao lice svojim stavom i držanjem, kakvih je rijetko bilo u 2. svjetskom ratu”.

U križevačkoj župnoj Crkvi svete Ane dr. Batelja, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, večeras je održao predavanje “Vjera – najljepši dar hrvatske duhovnosti u baštini sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca”.

Podsjetio je na mučeništvo svetoga Marka Križevčanina i blaženoga Alojzija Stepinca i njihovu vjernost Svetom Ocu i Katoličkoj crkvi te na pobožnost Majci Božjoj.

“Stepinac je osvjetlao lice svojim stavom i držanjem, kakvih je rijetko bilo u 2. Svjetskom ratu, i dosta je time skočila slava Katoličkoj crkvi”, naglasio je dr. Batelja.

Podsjetio je i na riječi nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca – da ‘vjera nije kabanica koju možeš okretati kako vjetar puše’.

Dr. Batelja je pri tom napomenuo kako i danas svjedočimo da to čine mnogi ljudi, osobito u politici.

Rekao je, među ostalim, i da mu nije žao što je papa Franjo danas u Vatikanu primio srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. Nikolić je danas u Vatikanu s papom Franjom razgovarao o proglašenju svetim kardinala Stepinca.

Prije večerašnjeg predavanja dr. Juraj Batelja je u suslavlju s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom predvodio misu koja je glazbeno popraćena Zborom mladih križevačkih župa “Crisinus”, a članovi Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić” izveli su i poetsko-glazbeni recital “Svetom Marku Križevčaninu u čast”.

Priređivači programa su križevačke župe i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”.

Predavanje dr. Batelje organizirano je u sklopu Dana i svetkovine sv. Marka Križevčanina koja se u Križevcima održava do 15. rujna.

Komentiraj