Doznajemo: Okrivljenik za palež vikendice Radovana Ortynskog pronađen mrtav

Milan Bulat, jedan od okrivljenih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, pronađen je mrtav, neformalno je potvrđeno nacional.hr-u iz visokih policijskih izvora.

Kako doznajemo, Bulat (55) je pronađen mrtav u šumi kod Našica. Slučajem se bavi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Iako su  prve informacije govorile kako je riječ o samoubojstvu, izvori nacional.hr-a upozoravaju kako istražitelji ne isključuju ni ubojstvo, pa će biti obavljena obdukcija.

Suđenje za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog počelo je u listopadu 2019. godine, a uz Bulata optuženi su bili Dragan Baković “Bambur”, kojeg se u javnosti povezivalo s ‘Čepinskom skupinom’,  te Jasmina Huzanić, Mario Tolić, Zdenko Ivanković i Robert Flačer i Ivo Jerić.

Uhićeni su u svibnju 2018. godine nakon velike akcije kodnog imena ‘Lignja’ policije i Uskoka na području Osijeka, Zagreba i Rijeke.

Uskok je tvrdio da je Baković s Bulatom dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem zapale vikendicu te da trećeokrivljena Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi se, nakon paleža vikendice, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s Brača, a da četvrtookrivljeni Mario Tolić bude osoba koja će Bakovića izvijestiti o izvršenju nedjela.

Sukladno dogovoru, tvrdi tužteljstvo, drugookrivljeni Bulat i najmanje još jedan nepoznati počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog na kojoj je nastala šteta, veća od 200 tisuća kuna.

Prilikom paljenja vikendice došlo je do eksplozije u kojoj je Bulat teško ozlijeđen. Bulata su prebacili u BiH i bez legitimiranja smjestili u jednu zdravstvenu ustanovu u Tuzli. U tjednima koji su uslijedili o teško ozlijeđenome Bulatu brinula se, tereti se, Jasmina Huzanić, sve dok se tamošnja policija nije, po zamolbi hrvatskih kolega, počela raspitivati o njima po zdravstvenim ustanovama. Kada je Baković saznao da su im istražitelji za petama, tvrdi USKOK, Bulata su prebacili na područje Banje Luke, premještali ga još nekoliko puta po toj zemlji, a na koncu smjestili u Njemačku.

U svibnju prošle godine osječki Županijski sud odlučio je uz jamčevinu od milijun kuna pustiti Bulata iz pritvora.

 

Komentiraj