Dovršeno kriminalističko istraživanje bankarice fra Šime Nimca

Goran Stanzl/PIXSELL

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu, dovršili su kriminalističko istraživanje u kojemu je utvrđena sumnja da je 43-godišnji T.B., a neslužbeno se doznaje da je riječ o bivšem direktoru Partner banke, od 2013. do 2016., unatoč sudskom rješenju, odobrio Jasmini Bilonić (47), nekadašnjoj bankarici fra Šime Nimca iz Baške Vode, gotovinske isplate kamata u iznosu od oko 347.000 kuna.

Radi se o kamatama na 2,5 milijuna kuna položenih u banci, s kojima je sudskom odlukom zabranjeno raspolaganje zbog osnovane sumnja da se radi o novcu od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi. Tadašnji fratar u Baškoj Vodi fra Šime je 2012. godine bez znanja crkve prodao zemljište za 9,8 milijuna kuna, a novac nije položio na crkveni račun već ga je trošio sa Bilonić.
Nimac je zbog toga nepravomoćno osuđen na dvije godine, a Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora.
U kaznenoj prijavi se navodi je T.B. tijekom 2014. godine a nakon isteka ugovora o štednji, s Bilonić sastavio novi ugovor temeljem kojega je nastavljena isplata kamata.
Tako je, stoji u prijavu, doveo u zabludu druge odgovorne osobe banke i predložio Bilonić kao ulagača u dopunski kapital banke, pri čemu je iz depozita od 2,5 milijuna kuna 47-godišnjakinja uložila iznos od 700 tisuća kuna, unatoč sudskoj zabrani.
Policija Bilonić sumnjiči da je poticala 43-godišnjaka da joj na osnovu kamata, unatoč sudskoj zabrani, isplati iznos od 347.000 kuna.
Policija je T.B. prijavila zbog neizvršavanja sudske odluke i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a Bilonić zbog poticanja u svezi kaznenog djela neizvršavanja sudske odluke. O svemu je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentiraj