Velika talijanska energetska tvrtka ENI priopćila je u nedjelju da je otkrila najveće nalazište zemnog plina na Sredozemlju u egipatskim teritorijalnim vodama.

Nalazište bi moglo sadržavati 850 milijardi prostornih metara plina, što je jednako 5,5 milijardi barela nafte, u sektoru od sto četvornih kilometara, ocijenila je tvrtka u priopćenju, dodajući da je riječ o “jednom od najvećih nalazišta plina u svijetu”.

 

  • ENI u priopćenju ističe da bi ovo nalazište moglo zadovoljiti potrebe Egipta za plinom u idućih nekoliko desetljeća.

 

 

Egipatsko ministarstvo za naftu potvrdilo je otkriće, dodajući da će istraživanje polja trajati četiri godine.

Izvršni direktor ENI-ja Claudio Descalzi “nedavno je posjetio Kairo kako bi egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija obavijestio o tom velikom uspjehu i razgovarao o otkriću s premijerom Ibrahimom Mahlabom”, navodi se u priopćenju tvrtke.

“Ovo je najveće otkriće plina u povijesti Egipta i na Sredozemnome moru”, ističe ENI, dodajući da bi ovo mogla biti “jedna od najvećih zaliha zemnog plina u svijetu”.

Plin je otkriven na dubini od 1450 metara.

ENI u priopćenju ističe da bi ovo nalazište moglo zadovoljiti potrebe Egipta za plinom u idućih nekoliko desetljeća.

Talijanska energetska tvrtka ima puna koncesijska prava za to područje i najveća je strana energetska tvrtka u Africi.

Komentiraj

FOTO:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.