Dostojevski, jedan od najznačajnijih pisaca svjetske književnosti

Ruski romanopisac ukrajinskih korijena je uz Tolstoja najveći predstavnik ruskog realizma. Ostao je poznat kao publicist i novelist te jedan od najznačajnijih književnika koji je ikada postojao.
Fjodor Mihajlovič Dostojevski rodio se 11. studenog 1821. godine u Moskvi od oca liječnika Mihaila, Ukrajinca, te majke Marije Fedorovne, žene veselog karaktera koja je voljela poeziju, ali nažalost umrla 1837. godine od sušice. Mihail je bio predstavnik nižeg plemstva i pretpostavlja se kako je bio ubijen zbog financijskih razloga moćnika koji su ga poznavali. Smatra se kako su iskoristili njegovu ovisnost o alkoholu i sve htjeli prikazati kao samoubojstvo. Fjodor je bio silno povezan sa ocem, a nakon njegove smrti doživio je po prvi put epilepsiju.

Imao je težak život, a uz siromaštvo s kojim se svakodnevno borio, bolovao je od epilepsije te se još morao suočiti sa smrtnom kaznom u jednom od najgorih zatvora u Sibiru. Kako da to sve nije bilo dovoljno, Fjodor se morao suočiti i sa smrću najbližih članova obitelji. Želeći udovoljiti ocu kad je imao samo šesnaest godina upisao je vojnu akademiju, a nakon toga je pohađao inženjersku akademiju. Unatoč odlasku u vojsku i potrebi da studira inženjerstvo, Fjodor je već tada osjećao kako velika ljubav i buduća profesija leže u pisanju.

Komentiraj