Dostojevski je čekao smrt strijeljanjem, a onda mu je car poklonio život – u Sibiru

Fjodor Mihajlovič Dostojevski ruski je romanopisac ukrajinskih korijena i uz Tolstoja najveći predstavnik ruskog realizma. Ostao je poznat kao publicist i novelist te jedan od najznačajnijih književnika koji je ikada postojao. Rođen je u jesen 1821. u Moskvi, a umro 9. veljače 1881. u Sankt Peterburgu.

Imao je 28 godina kada je završio pred streljačkim strojem. Dostojevski je bio član zavjereničke grupe tzv. “Petraševac” koja je podigla bunu protiv cara. Pred samo izvršenje kazne pročitano je pomilovanje i izrečena kazna prinudnog rada i progonstva u Sibir. U stvari, caristički autoriteti nisu ni mislili strijeljati zbunjene petraševce, nego se radilo jedino o iživljavanju nad nemoćnim ljudima.

Na robiji Dostojevski proživljava ideološku preobrazbu i u pismu bratu nakon pomilovanja piše: “Skinuli su sve sa nas i umotali nas u pokrove i tako su nas držali skoro dvadeset minuta na hladnoći od minus 22 stupnjeva… Ne sjećam se da sam osjećao hladnoću. Prozivali su po troje, ja sam bio u drugoj grupi i ostalo mi je da živim još najviše jednu minutu. Sjetio sam se tebe, brate, svih tvojih; u posljednjem trenutku ti – i samo ti! – si mi bio u mislima, tek tada sam postao svjestan koliko te volim, brate moj mili! Uspio sam i zagrliti Pleščajeva i Durova, koji su bili pored mene, i da se s njima oprostim. Najzad su dali znak lupom u bubanj, one što su bili privezani za stup vratili su u stroj i pročitali nam da nam Njegovo Imperatorsko Veličanstvo poklanja život. Zatim su sljedile prave kazne. Sada su nam rekli, ljubazni brate, da moramo danas ili sutra krenuti na izdržavanje kazne.”

Komentiraj