Saša Zinaja

DOSSIER ‘Udomljavanje je sreća, a biologija nevažna kad je tu ljubav’

U gotovo 1500 udomiteljskih obitelji u Hrvatskoj smješteno je 2151 dijete. Nacional je istražio što donosi novi Zakon o udomiteljstvu koji je izazvao prepirke u vladajućoj koaliciji, kako u praksi funkcionira udomljavanje i zašto je upravo taj proces brži od posvajanja. Na jednom primjeru pokazani su problemi, kao i pozitivne stvari s kojima se ne susreću samo djeca, već i njihovi udomitelji

Novi Zakon o udomljavanju izazvao je proteklih dana mnoge prepirke, i to ne samo među strankama oporbe i vladajućeg HDZ-a, već i unutar vladajuće koalicije, a HNS-ov amandman na taj zakon kojim ta stranka traži da i životni i neformalni životni partneri mogu udomljavati djecu, nije prošao u Saboru.

Kako je rekla Duška Bogdanović, načelnica Sektora za obitelj, djecu i mlade u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, smještajem djece u udomiteljske obitelji djeci se i nadalje osigurava pravo na život u obitelji u kojoj će se dijete osjećati sigurno, zaštićeno i razvijati sve svoje potencijale. Na dan 27. studenoga ove godine broj smještene djece u udomiteljskim obiteljima u Hrvatskoj je 2.151:

“Zahvaljujući brojnim obiteljima koje su otvorile svoja vrata i svoja srca za smještaj djece u svoje obitelji, na dan 27. studenoga imamo ukupno 1.427 udomiteljskih obitelji za djecu. Pri tome moramo spomenuti i dodatnih 1.481 udomiteljskih obitelji koje pružaju uslugu smještaja i svakodnevne skrbi za odrasle korisnike, iz čega proizlazi da imamo ukupno 2.908 udomiteljskih obitelji.”..

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj