DOSSIER: Kako se zabočki klinci zdravom hranom bore protiv pretilosti

Objavljeno u Nacionalu br. 1123, 31. listopad 2019.

Projekt ‘Zdravo i fino’ Društva Naša djeca iz Zaboka Europska komisija nagradila je kao najbolji u kategoriji prevencije i smanjenja debljine u djece i mladih. Prvu nagradu, iznos od 100.000 eura, Društvo će uložiti u daljnji razvoj projekta koji je dosad uključivao brojne radionice zdrave prehrane, izradu kuharica te snimanje CD-a

Društvo Naša djeca iz Zaboka s projektom “Zdravo i fino” pobijedilo je u kategoriji nevladinih organizacija za europsku nagradu 2019 EU Health Award Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih. Predstavnice Društva Naša djeca Zabok Snježana Krpes, Anka Ilinčić, Dubravka Kolarić i Jana Borovčak, s voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak 17. listopada sudjelovale su u ceremoniji proglašenja nagrada u Bruxellesu.

Europska komisija ovogodišnju nagradu za zdravstvo Europske unije EU Health Award posvetila je inicijativama gradova, nevladinih organizacija (NGO) i škola koje su pridonijele ili pridonose visokom stupnju javnozdravstvenih politika u EU te osmišljavaju i provode projekte prevencije i smanjenja pretilosti u djece i mladih. Prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100.000 eura koje će Društvo “Naša djeca” Zabok uložiti u daljnji razvoj projekta “Zdravo i fino”.

voditeljica projekta Jasenka Borovčak ističe kako je konkurencija za tu prestižnu nagradu bila velika: “Uz nas su bile udruge iz Danske i Francuske, također s vrlo uspješnim projektima, tako da je ovo doista kruna našega rada. Presretni smo što je prepoznat naš ogroman trud, koncept projekta te dugogodišnji predan i kvalitetan rad. U govoru na proglašenju nagrade u Bruxellesu osim zahvale Komisiji, istaknule smo kako je ova prestižna nagrada zapravo nagrada svima koji su dio projekta, djeci, volonterima, suradnicima i partnerima koji su svih ovih godina sudjelovali u stvaranju i realizaciji svih aktivnosti projekta”.

Društvo “Naša djeca” Zabok još od 2012. na inicijativu djece, članova i članica Dječjega gradskog vijeća pokreće projekt “Zdravo i fino” jer se ispostavilo kako su djeca bila potaknuta radionicama zdravog kuhanja za odrasle “Hranom do zdravlja” te sve većom konzumacijom nezdravih namirnica i pojavom pretilosti među njima.

“Radionice zdravoga kuhanja vodi Snježana Krpes, tajnica Saveza društava ‘Naša djeca’ Hrvatske, a nas dvije smo 2009., nakon što je ona završila Školu prirodnog kuhanja, došle na ideju da krenemo s radionicama za odrasle, no djeca su sama zaželjela naučiti zdravo kuhati i usvajati zdrave prehrambene navike te smo na njihovu inicijativu pokrenuli projekt kojem su upravo djeca dala naziv”, tumači Jasenka Borovčak.

Cilj projekta je promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih. Projekt se provodi u partnerstvu sa srednjom školom Zabok, osnovnom školom K. Š. Gjalskog, dječjim vrtićem “Zipkica”, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND-a Hrvatske uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva. Kako Zabok ima srednju školu s ugostiteljskim i kuharskim smjerom, čiji učenici osvajaju zlatne i srebrne medalje na nacionalnim natjecanjima i na glasu su kao odlična škola, oni su se pokazali kao prirodan i logičan partner na ovom projektu za radionice zdravog kuhanja.

 

‘Projekt ‘Zdravo i fino’ pokrenula su 2012. sama djeca jer su postala svjesna problema konzumacije nezdravih namirnica i širenja pretilosti među vršnjacima’, kaže Jasenka Borovčak

 

“Prekomjerna tjelesna masa i pretilost veliki su problem i izazov u svijetu i EU-u, kako za odrasle, a posebno za djecu i mlade. Hrvatska, prema svim istraživanjima među djecom i mladima, nažalost, ne zaostaje u tim negativnim trendovima pretilosti i fizičke neaktivnosti. Zato su važne inicijative gradova, nevladinih organizacija i škola koje se bave promocijom zdrave prehrane, tjelesnog kretanja i zdravih stilova života djece i mladih te je Europska komisija odlučila nagraditi najbolje i najučinkovitije inicijative u 2019.”, pojašnjava Jasenka Borovčak.

Projekt “Zdravo i fino” predstavlja se učenicima u osnovnim školama putem kreativno-edukativnih radionica vršnjačke edukacije te se djecu poučava o važnosti usvajanja zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života, prevenciji pretilosti i ekološkom uzgoju hrane, sezonskoj i prirodnoj hrani bez pesticida. Cilj prezentacija je da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, sortiranje zdravih i nezdravih namirnica te zamjene školskog jelovnika zdravijom varijantom uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja te prevencije pretilosti. “Na svakoj radionici djeca degustiraju zdrave grickalice – tostirane bademe i suncokretove sjemenke, a za nagradu dobe bedževe s dječjim porukama o zdravoj prehrani. Za djecu se organiziraju edukativne šetnje, a potiče se tjelesna aktivnost kroz igru koja je važan segment u prevenciji pretilosti. Tiskali smo i set plakata s porukama i sloganima o zdravoj prehrani koje su pisala djeca te je izrađen kalendar za 2016. godinu s fotografijama djece koja promoviraju zdravu prehranu”, navodi Jasenka Borovčak.

Rezultati prva tri ciklusa projekta tri su kuharice: “Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle”, “Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima” i “Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta”. Inovativna i originalna aktivnost bila je snimanje CD-a “Zdravo i fino” s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Tekstove pjesama pisala su sama djeca, članice Dječjega gradskog vijeća i volonterke DND-a Zabok. Pjesme je snimio i izvodi ih dječji zbor DND-a Zabok Zabočki mališani, a za pjesmu “Ne treba nam šećer” snimljen je i glazbeni spot.

“Projekt smo u IV. ciklusu nastavili u 2018./2019. s našim uhodanim osnovnoškolskim radionicama te kreativnim radionicama s djecom predškolske dobi, koje se prvi put provode i s djecom u dječjem vrtiću, a projekt je promoviran i izvan granica Krapinsko-zagorske županije. Organizirana je posebna radionica zdravoga kuhanja namijenjena učenicima i profesorima srednje škole Zabok ‘Vegetarijanska i veganska prehrana za početnike’. Savjetovanje ‘Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme’ organizirano je u suradnji sa Savezom društava ‘Naša djeca’ Hrvatske namijenjeno stručnim suradnicima u vrtićima, školama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama te svima koji žele utjecati na promjenu prehrambenih navika u djece i mladih radi prevencije pretilosti. Izdan je prigodni kalendar s djecom za 2019., koji promovira važnost konzumacije voća i povrća te je organizirano nekoliko edukativnih šetnji za djecu u prirodi po okolici Zaboka”, navodi Jasenka Borovčak.

Inovativna aktivnosti u IV. ciklusu projekta bila je izrada animiranog filma na temu zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika u čijem su scenariju i izradi animacija sudjelovala upravo djeca. Klinci su osmislili priču o superjunakinji FOODIVI koja uči djecu zdravim prehrambenim navikama i zdravom životu te je to bila podloga za kratki animirani film “FOODIVA U AKCIJI“. Na kraju IV. ciklusa projekta izašla je kuharica “Zdrava i fina jela Lijepe Naše”. Naime, koncept četvrtog ciklusa radionica bio je upoznavanje djece s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spremljenima na tradicionalni način, spajajući tradicionalno s modernim te korištenjem zdravih i sezonskih namirnica i začina na temu “Hrvatska tradicijska jela”.

 

‘Prekomjerna tjelesna masa i pretilost veliki su svjetski problemi, posebno među djecom. Hrvatska ne zaostaje za tim negativnim trendovima’, kaže Jasenka Borovčak

 

“Mrežu suradnika na projektu širimo pa smo uz našeg zabočkog dizajnera Igora Vranješa za snimanje fotki za kuharice angažirali fotografkinju i stilisticu hrane Maju Danicu Pečanić, dobitnicu nekoliko svjetskih priznanja. U IV. ciklusu projekta uz našu voditeljicu radionica kuhanja i autoricu svih četiriju kuharica Snježanu Krpes, priključila nam se Željka Klemenčić, gastro-novinarka i urednica portala Mrvica, koja je s nama kuhala na posljednjoj radionici kuhanja te je autorica uvodnih tekstova o hrvatskim regijama u kuharici ‘Zdrava i fina jela Lijepe Naše’”. Ta kuharica posebna je i po tome što smo suradnju proširili i na zanimljive i maštovite ilustracije Hane Tintor”, kaže voditeljica projekta.

“Djeca iz Dječjega gradskog vijeća oduševljena su radionicama zdravoga kuhanja i svaka nova generacija želi se obavezno uključiti u radionice kuhanja. Opet smo dokazali činjenicu da djeci valja dati da nešto konkretno rade i stvaraju, da se koriste rukama, odnosno rade praktične stvari i da je to ‘pun pogodak’ te da upravo tada njihovi potencijali dolaze do punog izražaja. Roditelji također iskazuju svoje veliko zadovoljstvo jer su djeca naučila kuhati jednostavna jela i zainteresirana su i u obitelji kuhati zajedno s roditeljima”, ističe Jasenka Borovčak, inače po struci suradnik za TV, film i kazalište te glazbenik-klavirist. “Radila sam u osnovnim i srednjim školama te se u svoje slobodno vrijeme bavila raznolikim društvenim aktivnostima poput pjevanja u gradskom zboru, plesanja i vođenja foklornih grupa u našoj županiji. Danas sam profesionalna tajnica Društva ‘Naša djeca’ Zabok, uz vođenje ovog projekta.” Druga važna suradnica na projektu je Snježana Krpes, prof. komparativne književnosti i rusistica, dramska pedagoginja, aktivistica za dječja prava i učiteljica zdravog kuhanja. Završila je Školu prirodnog kuhanja u Zagrebu, pohađala veliki broj praktičnih radionica zdrave prehrane i prirodnih stilova života. Od 2010. voditeljica je ciklusa radionica za roditelje “Hranom do zdravlja” koje organizira Društvo “Naša djeca” Zabok u okviru Programa prevencije pretilosti i prekomjerne težine djece, a od 2012. i radionica zdravoga kuhanja za djecu u okviru projekta “Zdravo i fino”.

“Jako je važno da roditelji i djeca zajedno kuhaju. Iz razgovora s djecom primijetili smo da im roditelji ne daju priliku da doma kuhaju. Zato su im naše radionice kuhanja posebno zanimljive. Na svakoj radionici kuhanja djeca dobiju skriptu s receptima koji su se pripremali na radionici i nakon toga imamo povratne informacije od djece da su doma zajedno s roditeljima isprobavali pojedine recepte i da su jako sretni što su zajedno kuhali. Na taj način smo djeci, a posredno i roditeljima, osvijestili koliko je tradicijska i regionalna hrana upravo ono kako bi se trebalo hraniti jer su naši ‘stari’ u biti jeli vrlo zdravo, onoliko koliko im je bilo potrebno i što je izuzetno važno jelo se sezonski”, zaključila je Jasenka Borovčak.

Komentiraj