‘Doručak kod Tiffanyja’, romantična igra sa zgodnom i vrckastom djevojkom, premjerno je prikazan 1961.

‘Doručak kod Tiffanyja’ (Breakfast at Tiffany’s) je romantična komedija koja govori o mladoj i raspuštenoj Holly Golightly (sjajna Audrey Hepburn koja je za tu ulogu bila nominirana za Oscara). Scenarij se temelji na istoimenom romanu Trumana Capotea. Kad je 1958. godine objavljen roman koji mnogi drže klasikom, Capote je već bio proslavljeni pisac, a upravo će se ‘Doručak kod Tiffanyja’ prometnuti u jedno od njegovih najslavnijih i najutjecajnijih djela. Film je svoju premijeru doživio 5. listopada 1961. godine.

Zvijezda te romantične komedije je Audrey Hepburn u ulozi Holly Golightly, mlade djevojke koja živi život punim plućima. Zabave ili redovito posjećuje ili ih sama organizira, a za novac se oslanja na bogate muškarce i sitne posliće. U njezinu zgradu doseljava Paul Varjak, pisac koji već godinama nije napisao ni retka. Njega će zainteresirati Hollyin stil života te njih dvoje ubrzo postaju prijatelji…

Godine 1962. godine, od pet nominacija za Oscara, uključujući one za najbolju glavnu žensku ulogu i adaptirani scenarij, ovjenčana je pozlaćenim Akademijinim statuama u kategorijama najuspjelije izvorne pjesme, antologijske ‘Moon River Henryja Mancinija i Johnnyja Mercera, te najbolje glazbe općenito.

Komentiraj