VIDEO: Pogledajte snimku jučerašnjeg uhićenja dilera u Splitu

Nakon što je policija u četvrtak u velikoj akciji uhitila više osoba koje se povezuje s narkomiljeom, USKOK je u petak objavio detalje.

Splitska kriminalna skupina uhićena je zbog organiziranog kriminala. Sumnja se da su dopremali kokain iz Južne Amerike, ali i organizirali pokušaj ubojstva zbog duga od 270 tisuća eura.

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedam hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari”, objavili su.

Sumnjaju je da je prvookrivljeni prošle godine okupio još trojicu, razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke kako bi ubili muškarca zbog 270.000 eura koje je dugovao prvookrivljenom. Dug je nastao u sporu zbog prodaje droge.

Objavljena je i snimka policijske akcije

Plan je bio i zastrašiti njemu bliske i povezane osobe te im uništiti imovinu tako što će podmetati požare i bacati eksplozivne naprave.

“Osim toga je navedene okrivljenike je prvookrivljeni povezao u zajedničko djelovanje s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroina i marihuane te njihovog krijumčarenja i daljnje preprodaje. Radi ostvarenja cilja usmrćenja spomenutog muškarca naizmjence su izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili su kretanje vozila koje koristi te opservirali mjesta gdje su ta vozila parkirana, u koju svrhu su nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom”, piše DORH.

Traži se ‘killer’

Prvookrivljeni je iznajmio stan u Splitu, u zgradi u kojoj žrtva živi. Zadužio je drugookrivljenog da, nakon što za sada nepoznata osoba nadimka ‘killer’, koju je angažirao da ubije muškarca, atentatora preveze u BiH.

DORH navodi kako je glavni organizator, radi zastrašivanja, zajedno s drugo, treće i četvrtkookrivljenim u boce od pive stavaljao šećer i benzin te pravio molotovljeve koktele.

Angažirao je još dva muškarca koji su s ovima koji pravili koktele motociklima odlazili do poslovnih prostora obitelji povezanih osoba, razbili prozore i unutra bacali koktele.

Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću. Korištenu odjeću i obuću su zapalili radi zametanja tragova.

Udruženje u Europi

“Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr., s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, detaljno razradio plan s II., III. i IV. okr. te potom povezao i VII. okr. u zajedničko djelovanje”, kaže DORH.

Radi realizacije plana su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije, dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će za sad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.

Za realizaciju plana su nabavili kriptirane telefone, a VII. okr. je otputovao u Antwerpen gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati II. okr. te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom – vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati od II. okr. i predavati naručiteljima.

Novac dobiven prodajom droge, organizator te još trojica su planirali podijeliti tako da svatko od njih zaradi po 50.000 eura po prodanom kilogramu droge.

“Nakon postignutog i razrađenog plana I., II., III. i VII. okr. su otputovali iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku, IV. okr. je bio zadužen da po nalogu I. okr. preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita. Također je VII. okr. neovlašteno posjedovao automatski pištolj s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva”, zaključuju u DORH-u.

Komentiraj