Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DORH traži strožu zatvorsku kaznu za Horvatinčića

Općinski sud u Šibeniku u ožujku ove godine nepravomoćno je osudio 71-godišnjeg Tomislava Horvatinčića na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara, Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel.

Horvatinčiću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve vrste motornih vozila u trajanju od pet godina računajući od dana pravomoćnosti odluke, s time da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Državno odvjetništvo uložilo je žalbu na tu presudu te za poduzetnika traži strožu zatvorsku kaznu.

“Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je 2. svibnja 2019. žalbu protiv presude Općinskog suda u Šibeniku kojom je hrvatski državljanin (1948.) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272 st. 3. i 1. Kaznenog zakona.

Istom presudom optuženiku je temeljem čl. 78. st. 1., 2. i 3. KZ/97 izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve vrste motornih vozila u trajanju od pet godina računajući od dana pravomoćnosti odluke s time da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazne te Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predlaže da nadležni županijski sud uvaži žalbu i preinači presudu na način da se optuženiku za počinjeno kazneno djelo izrekne stroža zatvorska kazna kako bi se postigla svrha specijalne i generalne prevencije i time utjecalo na svijest građana o pogibeljnosti istih i sličnih kaznenih djela, kao i kako bi se postiglo pravedno kažnjavanje za teška kaznena djela protiv sigurnosti prometa”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Treća presuda Horvatinčiću

Podsjetimo, riječ je o trećoj presudi Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara.

Prve dvije presude, prvo osuđujuću pa oslobađajuću objavila je sutkinja Maja Šupe. Na prvom suđenju Horvatinčić je proglašen krivim i osuđen na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i umrli.

U listopadu 2017. godine Šupe je Horvatinčića oslobodila, prihvaćajući sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti, kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro. Tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, poništilo je oslobađajuću presudu.

Jedrilica Santa pazienza pod talijanskom zastavom sudarila se s 12-metarskim gliserom Santa Marina, koji je plovio pod hrvatskom zastavom kod otoka Maslinovik u blizini Primoštena. Na gliseru i jedrilici nalazile su se po dvije osobe. Horvatinčić i njegova suputnica iz glisera prebačeni su na policijski gliser, dok se za dvoje ljudi s jedrilice koji su pali u more tragalo dva i pol sata. Pronađeni su mrtvi.

Komentiraj