DORH traži 10 mjeseci zatvora za autora srpa i čekića na Tuđmanu

DORH za Filipa Draču koji je prije pet mjeseci nacrtao srp i čekić na spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu, traži deset mjeseci zatvora uz uvjetni rok od tri godine.

Draču terete da je počinio ‘kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari, za što je predviđena kazna do dvije godine zatvora’. U ovom slučaju DORH je prikupio ni manje ni više nego 34 dokazna materijala na više od stotinu stranica sudskog spisa, uključujući mobitel, odjeću i obuću, premda je Drača još prilikom ispitivanja priznao krivnju. DORH ga tereti da je imao izravnu namjeru da počini kazneno djelo pa da je upravo zato nabavio sprej, došao do spomenika, nacrtao srp i čekić, pa se vratio nakon par minuta kako bi ga podebljao i fotografirao, pišu Novosti.

“Optužnica koja je podignuta protiv mene ima stanovitih rupa; tereti me se za oštećenje tuđe stvari, ali pri tome se mora jasno odrediti kome pripada ta tuđa stvar i kolika je točno šteta. Koliko znam, postoje poteškoće: spomenik koji sam ukrasio službeno ne pripada nikome, odnosno vlasništvo nije određeno crno na bijelo. Osim toga, nisam počinio doslovno nikakvu štetu koja bi se dala novčano odrediti jer se novac ionako troši na održavanje spomenika, postojala za tim potreba ili ne. Ipak, sumnjam da ću proći posve nekažnjeno, to bi postavilo presedane koje tuđmanofili ne bi željeli”, rekao je Drača za Novosti.

Komentiraj