DORH se oglasio o samoubojstvu muškarca u Splitu i slučaju njegove kćeri

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je priopćenje, u kojem objašnjava svoje postupanje u slučaju kćeri muškarca koji je ovog tjedna počinio samoubojstvo na splitskoj plaži. Naime, mediji su objavili kako se muškarac ubio jer mu je kćer silovana, a pravosuđen nije poduzelo ništa. DORH u priopćenju tvrdi da je njihovo postupanje u tom slučaju bilo u cijelosti zakonito i ažurno.

Priopćenje splitskog DORH-a prenosimo Vam u cijelosti:

“Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je povodom izvješća Pravobraniteljice za djecu od 8. travnja 2010. Odmah, u cilju zaštite prava i interesa djeteta, poduzelo potrebne izvide i nakon izvida i prikupljanja svih dokaza 20. srpnja 2010. nadležnom Općinskom sudu u Splitu podnijelo optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Nakon održanih rasprava Općinski sud u Splitu je 19. veljače 2014. donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim zbog predmetnog kaznenog djela prihvaćajući u cijelosti činjeničnu i pravnu kvalifikaciju iz optužnog akta državnog odvjetništva te je okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu zbog odluke o kazni. Županijski sud u Splitu je 16. rujna 2014. po službenoj dužnosti ukinuo presudu suda prvog stupnja i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom postupku Općinski sud u Splitu je 15. listopada 2015. donio presudu kojom je okrivljenik ponovo proglašen krivim zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11 i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je ponovno podnijelo žalbu zbog odluke o kazni.

Županijski sud u Šibeniku je 20. travnja 2017. po službenoj dužnosti ukinuo presudu Općinskog suda u Splitu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Činjenica je da ni prvostupanjski sud niti drugostupanjski sudovi koji su odlučivali o žalbama protiv presuda nisu svojim odluka doveli u pitanje pravnu kvalifikaciju kaznenog djela odnosno da bi se radilo o počinjenju kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Rasprava u ponovljenom postupku još nije određena.

Dosljedno naprijed navedenom postupanje državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu je u cijelosti zakonito i ažurno.

U odnosu na upite novinara koji se odnose na rad sudova, ističemo da te upite treba dostaviti nadležnim sudovima”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj