Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

DORH “Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede nije bio tajan”

Državno odvjetništvo u ponedjeljak se priopćenjem oglasilo oko medijskih napisa o navodnim tajnim sastancima na kojima su pripadnici DORH-a sudionike tih sastanaka nagovarali da Agrokoru prepuste državno zemljište.

Njihovo priopćenje u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Internetski portal Net.hr je u četvrtak 3. siječnja 2019. objavio tekst pod naslovom “NET.HR OTKRIVA: Na tajnom sastanku ljudi iz Ministarstva i DORH-a nagovarali lokalne čelnike da Agrokoru prepuste zemljište” u kojem je objavljeno kako su predstavnici DORH-a sudjelovali na nekom “tajnom sastanku” i “nagovarali” sudionike sastanka na određene radnje te se sugerira da su predstavnici DORH-a “zamislili” nešto odnosno da Ministarstvo poljoprivrede provodi nešto “uz asistenciju DORH-a”. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) naglašava kako sastanak održan u Ministarstvu poljoprivrede nije bio tajan i kako državno odvjetništvo nije ni na koji način nagovaralo lokalne čelnike da Agrokoru prepuste zemljište.

Državno odvjetništvo, sukladno Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o državnom odvjetništvu, između ostalog, zastupa Republiku Hrvatsku pred sudovima i upravnim tijelima, štiti njene imovinske interese i poduzima radnje radi zaštite Ustava i zakona. Nadležnost i ovlasti državnog odvjetništva propisane su i drugim propisima pa tako i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

U obavljanju naprijed navedenih poslova državno odvjetništvo često sudjeluje na sastancima na kojima se razmatraju pravna pitanja i dogovara način postupanja s ciljem zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske, te zakonitosti i osiguranja jedinstvene primjene zakona na cjelokupnom prostoru Republike Hrvatske. Takav je bio i spomenuti sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Tijekom takvih sastanaka, pa tako i na ovom sastanku, predstavnici državnog odvjetništva iznose pravna stajališta svim nazočnim sudionicima, a ne nagovaraju nikoga ni na što.
Predmetni sastanak organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede s ciljem da se uskladi način rada i postupanja svih sudionika vrlo složenog postupka implementacije pravomoćne sudske nagodbe donesene u postupku pred Trgovačkim sudom u Zagrebu u dijelu koji se odnosi na državno poljoprivredno zemljište. Potrebno je istaknuti da je pitanje prijenosa prava i obveza iz ugovora kojima je državno poljoprivredno zemljište dano na korištenje (koncesija, dugogodišnji zakup, zakup i dr.) propisano i odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2018. godine.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sudjelovalo je na ovom sastanku jer se prema odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ugovori o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem dostavljaju na prethodno mišljenje o pravnoj valjanosti županijskim državnim odvjetništvima. Također, smatra da je zakonito i pravilno provođenje postupka prijenosa prava i obveza iz ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem posebno važno i zbog nastavka poljoprivredne proizvodnje i očuvanja postojećih radnih mjesta”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj