DORH potvrdio da je odbačena kaznena prijava protiv kineskih tvrtki zbog lažnih referenci

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nacionalu je potvrđeno da je u slučaj gradnje pročistača voda u Rijeci uključen i OLAF

Državno odvjetništvo prošlog je tjedna potvrdilo Nacionalu da je radilo izvide nakon što su Hrvatske vode podnijele kaznenu prijavu protiv kineskih tvrtki zbog navodnog falsificiranja referenci prilikom prijave na javnu nabavu za gradnju pročistača voda u Rijeci vrijednog više od pola milijarde kuna. Nacional je opširno o tom slučaju pisao u prošlome broju, a u međuvremenu je u redakciju stigao i odgovor na upit koji smo poslali Državnom odvjetništvu, a u kojem se navodi sljedeće:

“Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci nakon zaprimanja kaznene prijave podnijete po prijavitelju Hrvatske vode protiv tvrtke CHINA ENERGY ENGINEERING GROUP JIANGSU POWER DESIGN INSTITUTE Co. Ltd. i dr. nakon provedenih izvida donijelo rješenje kojim se odbacuje podnijeta kaznena prijava, a o čemu je sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku obaviješten podnositelj kaznene prijave.”

Nacional je o spornoj javnoj nabavi opširno pisao u prošlome broju

Isto tako, u međuvremenu su reagirali i iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odakle nam je potvrđeno da je u cijeli slučaj uključen i Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF). Iz tog su Ministarstva potvrdili da su 2. kolovoza dobili pritužbu od tvrtke Passavant te su objasnili koji su bili njihovi sljedeći koraci:

“Ministarstvo je 2. kolovoza 2022. zaprimilo navedenu predstavku, a koju je u skladu s internim procedurama bez odgode proslijedilo posredničkom tijelu nadležnom za postupanje po predmetnoj predstavci (Hrvatske vode) te je zatražilo obavijest o poduzetim radnjama. Osim Ministarstvu prijavitelj je predmetnu predstavku dostavio i OLAF-u.”

Podsjetimo da su Hrvatske vode dobile krajem prošle godine anonimnu prijavu da je kineska tvrtka Sumec Complete Equipment and Engineering Co. Ltd. lažirala reference koje su bile potrebne da se uopće može prijaviti na proces javne nabave koji je raspisan za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Rijeci. U uvjetima za prijavu na javnu nabavu istaknuta je potrebna referenca da je tvrtka sudjelovala u gradnji sličnih postrojenja, a tvrtka Sumec je navela da je sudjelovala u izgradnji velikog uređaja za pročišćavanje voda Šangaj Bailoggang u blizini najvećeg kineskog grada. No samo nekoliko dana nakon što je potpisan ugovor, Hrvatskim vodama stiže anonimna prijava u kojoj se tvrdi da je posao izgradnje tog pročistača u Šangaju odradila njemačka tvrtka Passavant s drugim kineskim podizvođačima.

Kaznenu prijavu podnio je šef Hrvatskih voda Zoran Đuroković. FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U toj se prijavi tvrdi da reference kineske tvrtke Sumec nisu autentične i da se tim referencama zapravo pripisuju zasluge za posao koji je obavila tvrtka Passavant te se od Hrvatskih voda zahtijeva da ponište javnu nabavu. Tu treba napomenuti i da su kineski ponuditelji China Energy Engineering Group Jiangsu Power Design Institute Co. Ltd. i Sumec Complete Equipment and Engineering Co. Ltd. pobijedili na javnoj nabavi s ponudom od 522.600.000,36 kuna, a ta je ponuda bila oko 135 milijuna kuna manja od ponude talijanske zajednice ponuditelja ICM SPA i Integra srl. te postoji mogućnost da je anonimna prijava došla i s njihove strane jer su bili nezadovoljni ishodom javne nabave i gubitkom vrlo vrijednog posla gradnje pročistača voda.

Nakon što je prijava stigla u Hrvatske vode, automatski su stopirane sve pripreme oko gradnje novog pročistača voda te je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom veljače ove godine podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv kineskih tvrtki koje su izabrane u postupku javne nabave, i to zbog mogućnosti nastupa nenadoknadive štete za Hrvatske vode, a koja je po potvrdi DORH-a u međuvremenu odbačena.

Komentiraj