DORH otvorio istragu protiv dvojice osumnjičenih zbog poticanja na terorizam, zatražen i istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice osumnjičenih, Marka Franciškovića i Natka Kovačevića, zbog poticanja na terorizam.

Upravo je u tijeku je ročište na kojem sutkinja istrage odlučuje o prijedlogu tužiteljstva da se Marku Franciškoviću i Natku Kovačeviću odredi istražni zatvor. Par desetaka prosvjednika okupilo se u subotu navečer ispred ulaza u istražni odjel zagrebačkog Županijskog suda kako bi pružilo podršku Franciškoviću i Kovačeviću, javlja Jutarnji list.

Javno poticanje na terorizam

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u subotu je provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (51) i (56) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam, a nakon ispitivanja, doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika, priopćilo je u subotu Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

“Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti covid- 19, te objavljivali snimke tih istupa kao i drugih istupa”, stoji u priopćenju DORH-a.

Pozivali na nasilne metode

Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima i te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

 

Kaznene prijave i pritvor za Franciskovića i Kovačevića zbog poticanja na terorizam

Komentiraj