DORH odbio koordinatora Udruge Franak

Patrik Macek/PIXSELL

Državno odvjetništvo (DORH) odbilo je postupiti po prekršajnoj prijavi koordinatora Udruge Franak Gorana Aleksića protiv Hrvatske narodne banke (HNB) i guvernera Borisa Vujčića, koji ih je prijavio zbog nečinjenja, priopćila je u petak Udruga Franak.

Prijava je podignuta zbog zbog odbijanja HNB-a i Vujčića da pokrenu prekršajni postupak protiv Hypo banke, zbog neugovaranja fiksne marže s klijentom.

Hypo banka je, stoji u priopćenju, kao i sve druge banke početkom 2014. samovoljno odredila fiksni dio kamate u kreditu čime je oštetila sve svoje klijente, pa je zatraženo da HNB pokrene prekršajni postupak. Budući da je HNB to odbio, Aleksić je u svojstvu oštećenika DORH-u zbog nečinjenja prijavio HNB i Vujčića.

No DORH je odbio postupiti prema Aleksićevoj prijavi dajući za pravo HNB-u da ne mora po službenoj dužnosti goniti banke, nego to mogu i dužnici sami, smatraju li da su oštećeni, kaže se u priopćenju. Dodaje se kako Udruga Franak smatra neshvatljivim i neprihvatljivim da ovlaštena hrvatska institucija odbija prekršajno goniti pravne subjekte koji su u očiglednom prekršaju i time posredno oštećuje državu za nekoliko milijardi kuna.

Franak ujedno izvještava da je na temelju prekršajnih prijava dužnika doneseno već nekoliko desetaka nepravomoćnih presuda kojima se banke uglavnom kažnjavaju s 80.000 kuna, a predsjednici uprava banaka s 10.000 kuna, zbog opisanog prekršaja. Pritom se spominje najnovija presuda Prekršajnog suda u Novoj Gradiški kojom su kažnjeni Privredna banka Zagreb u iznosu od 90.000 kuna, te odgovorna osoba banke s 15.000 kuna, zbog neugovaranja fiksne marže u kreditu u švicarskom franku i to nakon što je taj kredit već konvertiran u eurski.

Komentiraj