DORH mjerama prisluškivanja definitivno proširio saznanja o spornim Bačićevim aktivnostima

Izvor iz DORH-a potvrdio je za Nacional kako su istražitelji mjerama prisluškivanja došli do novih saznanja protiv bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a

Nakon što je Nacional u prošlom broju otkrio da USKOK proširuje izvide protiv bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i zbog sumnje da je bio odgovoran za potpisivanje potencijalno sumnjivih ugovora HRT-a s pojedinim dobavljačima te da su do tih saznanja istražitelji USKOK-a došli tajnim prisluškivanjem telefonskih razgovora osumnjičenika u toj novoj velikoj aferi povezanoj s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, Nacional je dobio novu potvrdu te informacije.

Visoki izvor iz DORH-a potvrdio je, naime, da se upravo mjerama prisluškivanja dolazi do saznanja o nekim kaznenim djelima koja nisu nužno obuhvaćena glavnom istragom.

“Nama je interesantno da koristimo tajne mjere prisluškivanja što je dulje moguće jer se korištenjem tih mjera za otkrivanje i dokazivanje kaznenog djela može doći i do podataka o nekoj ranijoj djelatnosti. Zato, kad mjere završe, mi imamo saznanja za djela koja su se dogodila i u ranijem razdoblju, a da prethodno o tom kaznenom djelu nismo imali nikakve podatke niti insajdere koji bi ukazali na sumnju u počinjenje djela”, izjavio je visoki izvor iz DORH-a.

Upravo to se, izgleda, dogodilo u slučaju Kazimira Bačića. USKOK je prilikom istraživanja te velike afere maksimalno produživao mjere prisluškivanja. Naime, nalog za provođenje tajnih mjera mora se odobriti sudskim putem i to najprije na tri mjeseca, potom se može zatražiti produljenje još tri mjeseca i potom još na šest mjeseci, što znači da mjere mogu trajati maksimalno godinu dana. U tih godinu dana, koliko su po svemu sudeći istražitelji prisluškivali Bandića i njegove suradnike, ali i Bačića, istražitelji su upravo u slučaju Bačića vjerojatno otkrili još neke grijehe iz prošlosti. Na to može ukazivati i još jedan detalj.

Naime, prošlog je tjedna Bačiću određen nastavak pritvora i to zbog osnove opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a ne samo zbog osnove mogućnosti utjecaja na svjedoke. Budući da je glavni osumnjičenik i meta te afere preminuo, a riječ je o pokojnom gradonačelniku Bandiću, moguće je da se opasnost od ponavljanja kaznenog djela može odnositi na neku drugu okolnost te da nije vezana izravno uz Bandića.

Naime, nakon uhićenja Bačića i ostalih osumnjičenika u velikoj akciji USKOK-a, kada je uhićen i poduzetnik Milan Lončarić, vlasnik projekta Vrtovi svjetla, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odredilo je Bačiću i Lončariću pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Sudac istrage tada je odbio prijedlog USKOK-a da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela. No USKOK se na tu odluku žalio i tražio da se pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, žalba je usvojena i pritvor je određen i na tu bitnu okolnost. Ali je moguće da je USKOK na tomu insistirao jer raspolaže indicijama da je Bačić to radio i u nekim drugim situacijama. U međuvremenu su Bačićevi odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić za Jutarnji list najavili da protiv takve odluke namjeravaju podnijeti ustavnu tužbu. Na poziv Nacionala i odvjetnik Mandić i odvjetnik Stanić bili su nedostupni.

Nacional je u prošlom broju pisao kako USKOK raspolaže novim ozbiljnim indicijama koje dodatno otežavaju poziciju sada već i formalno smijenjenog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i počinje preispitivati njegove sporne poslovne aktivnosti još iz vremena dok je on obnašao funkciju šefa službe Tehnike na HRT-u. Prema tvrdnjama visokog pravosudnog izvora s neposrednim saznanjima o tom slučaju, upravo zato USKOK je 9. srpnja Bačića iz Remetinca ponovo, drugi put, doveo na pretres na HRT. Riječ je o uredu koji se nalazi u starom dijelu zgrade na Prisavlju, u tzv. bloku B10. To je ujedno najstariji dio zgrade HRT-a, a Bačićev stari ured smješten je na trećem katu tog bloka B10, na sjevernoj strani zgrade, s pogledom u smjeru Nacionalne i sveučilišne biblioteke i Medvednice. Bačić ga je koristio u vrijeme dok je obnašao funkciju šefa službe Tehnike na HRT-u. Četiri izvora s HRT-a koja su željela ostati anonimna jer strahuju od odmazde vodstva te kuće i boje se za vlastitu sigurnost za Nacional su izjavila da nitko osim Bačića ne koristi taj ured te da ga je Bačić držao zaključanim cijelo vrijeme dok je bio ravnatelj, odnosno od 2017. godine.

Isti ti izvori otkrili su Nacionalu kako taj Bačićev ured može skrivati tajnu njegova indikativno prisnog odnosa s pojedinim tvrtkama s kojima HRT surađuje u segmentu nabave i održavanja digitalnih i mrežnih sustava, kamera i opreme za audio-video streaming.

I izvori upućeni u dio sadržaja sumnji protiv Bačića, potvrdili su Nacionalu da USKOK želi rekonstruirati Bačićeve sumnjive poslovne aranžmane i ugovore koje je on sklapao ranije, s posebnim naglaskom na dio ugovora za nabavu i održavanje digitalnih i mrežnih sustava, kamera i opreme za audio-video streaming te da to USKOK smatra potrebnim na temelju prisluškivanih Bačićevih razgovora.

Komentiraj