Patrik Macek/PIXSELL

DORH i policija prebacuju “slučaj Žalac” jedni na druge

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima u ponedjeljak su rekli da je nadležna policijska postaja obavila postupanje vezano za prekršaj ministrice Gabrijele Žalac, koja je u subotu automobilom naletjela na djevojčicu, dok iz policije kažu kako su, utvrdivši da je ministrica vozila s nevaljalom dozvolom, o tome izvijestili tužiteljstvo.

U vinkovačkom tužiteljstvu ističu da su poduzeli zakonom predviđene radnje kako bi utvrdili okolnosti pod kojima je došlo do nesreće, u kojoj je u subotu u Vinkovcima ministrica Žalac osobnim automobilom udarila u 10-godišnju djevojčicu koja joj je istrčala pred automobil, pa među inima i okolnost da je vozila s isteklom vozačkom dozvolom.

“Vezano za prekršaj iz čl. 196. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (istek vozačke dozvole), postupanje je u tom dijelu obavila nadležna policijska postaja slijedom čega državno odvjetništvo nije nadležno za odgovore na pitanja u odnosu na taj prekršaj”, poručili su iz Općinskog državnog odvjetništva.

Iz vukovarsko-srijemske policije su pak, na Hininu zamolbu za provjerom podatka kada je ministrici Žalac istekla vozačka dozvola, uputili na DORH.

U međuvremenu, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je na konferenciji za novinare priznala da joj je dozvola istekla još 9. lipnja 2016. godine.

Zbog moralne obveze, rekla je, podnijela je ostavku premijeru Andreju Plenkoviću ostavku, koju premijer nije prihvatio smatrajući da propust s vozačkom dozvolom nije vrsta prekršaja za koji bi od nje tražio da napusti Vladu.

Prema spomenutom članku Zakona, motornim vozilom i tramvajem u prometu na cesti može samostalno upravljati samo osoba koja ima važeću vozačku dozvolu izdanu u RH, inozemnu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu, za onu kategoriju vozila kojom upravlja u prometu na cesti.

Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač/ica koji upravlja vozilom u prometu na cesti, a isteklo mu je važenje vozačke dozvole te ako je ispunio uvjete za upravljanje motornim vozilom, a nije mu izdana vozačka dozvola. Kako je ministrica policiji kaznu platila na mjestu nesreće, kazna joj je bila 500 kuna, odnosno polovica od propisane.

Policija je očevidom utvrdila da je ministrica oko 10 sati u vinkovačkoj Ulici Sv. Ćirila i Metoda Peugeotom 308 naletjela na 10-godišnjakinju koja je neoprezno pretrčavala cestu

Ministrici alkotestom nije utvrđena prisutnost alkohola.

Komentiraj