Đorđe Gardašević: “Popis cijepljenih i registar zaraženih HIV-om nisu usporedivi”

Profesor ustavnog prava Đorđe Gardašević u utorak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao izjavu epidemiologa Bernarda Kaića s konferencije za mdije Nacionalnog stožera civilne zaštite održane u ponedjeljak. Kaić je, podsjetimo, rekao da mediji nikad neće dobiti popis cijepljenih osoba te da je to liječnička tajna, kao ni iz registra za HIV ili iz drugih.

“Naravno, pitanje je li netko bolestan i njegov medicinski status jesu osobni podaci koji su presumirano najzaštićeniji. Nije to baš ista stvar. Ovdje kod cijepljenja se radi o vrlo velikom interesu javnost i pitanju tko je i kada cijepljen. Imamo sad taj protokol cijepljenja u različitim fazama s prioritetnim skupinama. To je onda sasvim jedna druga vrsta situacije, nisu baš u potpunosti usporediva ta dva slučaja”, rekao je profesor Gardašević o usporedbi davanja podataka iz registra cijepljenih i registru zaraženih HIV-om.

O eventualnim kaznenim progonima za cijepljenje preko reda je rekao kako se ne bi upuštao u tu vrstu analize jer se ne bavi kaznenim pravom. “Čitao sam, kao i vi, neke naznake u tom smislu da bi tu možda moglo biti prostora za takve vrste istraga, ali ne bih ulazio u to”, kazao je Gardašević.

Kaić poručio da mediji nikad neće dobiti popis cijepljenih, Alemka Markotić navodi da je ‘čula’ da se novinar hvali

Komentiraj