“Dopustili smo da termin udovice postane nešto loše”

Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a, zamoljen da za N1 komentira zahtjeve braniteljskih udruga da se zabrani emitiranje filma “Ministarstvo ljubavi”, kaže da su se ljudi u Hrvatskoj počeli dijeliti u klanove, a zaboravili smo da imamo pravo na svoje mišljenje.

“Udovice ili bilo tko drugi imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo. Kada god nekoga nešto vrijeđa, taj mora tražiti zadovoljštvinu. S druge strane, nekako smo dopustili u ovoj histeriji da termin udovice postane pridjev za nešto loše. Te žene su izgubile nešto najmilije, njihova tuga je iskrena. Prema tome, njihova tuga je nešto čime se ne ismijavamo. “Ministarstvo ljubavi” je film koji pokazuje da u ono što nije dobro unutar društva treba uprijeti prstom. Taj film upire na one koji zlorabe novac. To je komedija, satira, farsa i konačno to je fikcija. Kad je izašla popularna svjetska serija “Allo Allo” bio je velik broj nezadovoljnih koji su govorili da se vrijeđaju žrtve Drugog svjetskog rata. Autori serije su tada rekli da jedino kroz humor društvo može ozdraviti. Mislim da je svima, pa i udovicama jasno da mora postojati sloboda govora. Mi smo se borili da ovo bude demokratska zemlja, a ne da postoji neka siva eminencija koja će reći ovaj film može, ovaj ne može”, kaže Rafaelić.

Dodao je da je riječ o filmu koji ukazuje na nepravilnosti u društvu.

“Nećemo gušiti slobodu govora, a pogotovo zazivati cenzuru. Cenzura je postojala prije. Svaki film financiran novcem građana mora biti prikazan”, rekao je Rafaelić.

Dodao je i da je “Ministarstvo ljubavi” desničarski film, probraniteljski.

Komentiraj