Davor Javorovic/PIXSELL

DOPISIVANJE PRIJE UHIĆENJA Curić Vargi: “Što nisi razumio?”

Nacional ekskluzivno otkriva što se točno događalo na dan uhićenja Franje Varge, prvoosumnjičenika u aferi SMS 20. rujna 2018. godine kada su probijene tajne mjere koje je policija provodila nad njih zbog sumnje u falsificiranje SMS poruka u aferi Agrokor između premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, kao i poruka između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca Vrhovnog suda, koje su trebale poslužiti da se prikaže da je presuda za Zdravka Mamića rezultat pritiska najviših pravosudnih institucija.

U toj aferi osim Franje Varge optužen je i Blaž Curić, bivši vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ujedno i kum i bivši suborac potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, koji je i njemu jedno vrijeme bio vozač u HDZ-u. Istragom je utvrđeno da je upravo Curić dojavio Vargi da uništi sve dokaze jer se nalazi pod tajnim mjerama, ali i kako je Curić itekako bio svjestan što točno Varga radi te je i sam bio involviran u plan izrade lažnih SMS poruka visokih državnih dužnosnika.

Na to upućuju mnogi dokazi, a jedan od glavnih je komunikacija između Curića i Franje Varge 20. rujna 2018., na dan Vargina uhićenja, četiri dana nakon što je izdan nalog za provođenje tajnih mjera nad njim.

Osijek: Franjo Varga i Blaž Curić izašli iz istražnog pritvora 18.03.2019., Osijek – Bivsi vozac vozaca ministra poljoprivrede Blaz Curic izasao je iz istraznog zatvora. Optuzno vijece Zupanijskog suda prihvatilo je optuznicu protiv Franje Varge i Blaza Curica optuzenih za izradu korespondencije izmedju visokih politickih i pravosudnih duznosnika RH. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Izvor upućen u sadržaj optužnice u prvom kraku afere SMS, Nacionalu je otkrio što se točno događalo tog dana iza 20 sati.

Curić zove Vargu s jednokratnog broja mobitela nešto iza 20 sati i, ne predstavivši se, poručuje: “Hitno izbriši sve. Apsolutno sve. I brojeve, i poruke, apsolutno sve. Nema potpitanja!”

Varga: “Tko je to?”
Curić: “Skužit ćeš, samo odgovaraj s da i ne.”

Veza se prekida. Varga shvaća tko je bio s druge strane linije i zove redovan broj kojim se koristi Blaž Curić. On se ne javlja. Potom mu Varga šalje poruku putem Messengera.

Varga: “Što je bilo”
Curić: “A što nisi razumio? Sve briši i makni apsolutno sve aparate, ama baš sve!”
Varga: “Zašto?”
Curić: “Stvarno te ne razumijem. Ako nije dovoljno, onda ne znam što još da ti kažem, samo očisti apsolutno sve!”
Varga: “Maknuo sam sve.”
Curić: “Jesi maknuo sve? Sve sa čega si radio?”
Varga: “Jesam.”

No, kasnije se ispostavilo da Varga nije obrisao ništa, a ubrzo mu je na vrata pokucala i policija s nalogom za pretres, oduzimanje stvari i
uhićenje.

Policija je u utorak ujutro ponovno izvršila pretres Vargine kuće, nakon što je u ponedjeljak propao pokušaj njegova ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Komentiraj