FaH

DOPING: WADA suspendirala pekinški antidopinški laboratorij

Svjetska antidopinška agencija (WADA) suspendirala je u petak, nekoliko tjedana nakon što je pokrenuta istraga o dopingu u kineskom plivanju, akreditaciju pekinškog Nacionalnog antidopinškog laboratorija

Laboratorij koji je suspendiran na maksimalnih četiri mjeseca ima 21 dan za žalbu na odluku Sportskog arbitražnog suda  (CAS).

“Suspenzija koja stupa odmah na snagu zabranjuje laboratoriju da izvodi bilo kakve aktivnosti vezane za zabranu korištenja dopinga, uključujući sve analize urina i uzoraka krvi”, stoji u priopćenju WADA-e.

Kineska antidopinška agencija je objavila da je laboratorij dao “dva lažna negativna rezultata” tijekom testiranja WADA-e, koje je izvedeno 2015.

Državna novinska gencija Xinhua je kasnije citirala laboratorij koji tvrdi da je do lažnih negativnih rezultata došlo zbog “tehničke greške” jer treba modernizirati metode testiranja kako bi se uskladio sa WADA-inim zahtjevima.

Kineski antidopinški program je pod povećalom zadnjih nekoliko tjedana nakon što su britanski mediji objavili izvješće da su kineski plivači prikrivali pozitivne dopinške nalaze uoči kvalifikacija za olimpijske igre u Rio de Janeiru. Kineska antidopinška agencija je odbacila zataškavanje pozitivnih rezultata, tvrdeći kako je potrebno izvesti analizu B uzoraka i provesti saslušanje s ciljem prikupljanja svih informacija.

Reagirajući na to, Kineski plivački savez objavio da je izdao “upozoravajuće kazne” plivačima Wang Lizhuo i An Jiabao nakon što su bili pozitivni na zabranjenu supstancu clenbuterol. Treća plivačica  Zhao Ying koja je također bila pozitivna na clenbuterol na testiranju izvan natjecanja, još nije kažnjena, objavio je Kineski plivački savez.

Kina (pet zlata) bila je druga iza SAD-a  (16) na tablici medalja na olimpijskim igrama u Londnu 2012. WADA je oduzela akreditaciju moskovskom antidopinškom laboratoriju zbog zataškavanja pozitivnih doping rezultata.

Komentiraj