Međunarodna teniska federacija (ITF) suspendirala je rusku tenisačicu Mariju Šarapovu (29) na dvije godine nakon što je u siječnju bila pozitivna na dopinškoj kontroli.

Šarapova je bila pozitivna na meldonij na dopinškoj kontroli za vrijeme Australian Opena.

Peterostruka Grand Slam pobjednica je uzimala meldonij od 2006. godine, ali se ta supstanca našla na nedozvoljenoj listi od 1. siječnja ove godine. Ruska tenisačica je priznala uzimanje meldonija, a pravdala se kako nije znala da je na ‘crnoj listi’, no ITF nije imao milosti.

ITF je objavio kako kazna počinje teći od 26. siječnja, što znači da bi se Ruskinja trebala vratiti na teren u veljači 2018.

“Žalit ću se Sportskom arbitražnom sudu u Lausanni,” najavila je Šarapova koja je u karijeri osvojila 35 WTA turnira pri čemu pet Grand Slamova. Dva puta je slavila na Roland Garrosu, a po jednom na Australian Openu, US Openu i Wimbledonu.

Meldonij koriste kao lijek ljudi koji imaju teškoća s dijabetesom i srčanim tegobama. Legalan je u Rusiji, Latviji, Ukrajini, Moldaviji, Bjelorusiji, Azerbajdžanu, Armeniji i nekim drugim zemljama, ali nema odobrenje američke agencije za hranu i lijekove FDA za upotrebu u SAD-u. Svjetska antidopinška agencija WADA otkrila je ‘dokaze da neki sportaši koriste lijek kako bi povećali svoje performanse’.

Komentiraj