Zamjenik ruskog premijera Vitalij Mutko (59) privremeno je napustio kormilo Ruskog nogometnog saveza (FSR) zbog optužbi da je bio jedan od vodećih ljudi državnog programa za dopingiranje.

Mutko će funkciju predsjednika RFS-a napustiti na šest mjeseci, ali će ostati predsjednik Organizacijskog odbora svjetskog prvenstva koje će se iduće godine održati u Rusiji.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je doživotno suspendirao Mutka zbog sudjelovanja u dopingiranju ruskih sportaša, a mediji navode kako je Mutko bio pod pritiskom FIFA-e da podnese ostavku zbog optužbi za doping.

Optužbe zbog državnog sustava dopinga u Rusiji, posebno u vrijeme zimskih olimpijskih igara u Sočiju, dovele su do zabrane nastupa ruskih sportaša na skorašnjim ZOI u korejskom Pjongčangu. Sportaši ili ekipe koje dokažu da su ‘čiste’ moći se nastupiti ali bez državnih obilježja Rusije.

Mutko je dugogodišnji sportski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bivši je ministar sporta, a RFS je vodio od 2005. do 2009.  pa je potom ponovo izabran na tu funkciju 2015. Idućih šest mjeseci vršitelj dužnosti predsjednika RFS-a obnašat će Aleksander Alajev.

Komentiraj