Moj pogled na doping naziv je okruglog stola na kojem su u petak na večer u Splitu istaknuti sportski djelatnici i sportaši naglasili važnost odgoja sportaša radi sprečavanja uzimanja dopinga, a među onima koji su podržali borbu protiv dopinga u sportu bila je i atletičarka Blanka Vlašić.

“Pozdravljam borbu protiv dopinga koja je sada puno rigoroznija nego u početku moje karijere i svađa mi se da se borimo za čist sport i viteško nadmetanje a protiv prijevara,” istaknula je Vlašić.

Po njenim riječima iznimno je važna edukacija sportaša, trenera te stručnih timova koji prate sportaše, o vrstama dopinga i o posljedicama njihova uzimanja.

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Ivica Skelin je istaknuo kako je najveći problem marihuana.

“U našoj košarkaškoj reprezentaciji nitko ne uzima doping,” rekao je Skelin, dodavši kako doping ne pridonosi razvoju sportskih vještina.

Vaterpolski stručnjak i bivši izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Neven Kovačević je naglasio kako radi sprečavanja uzimanja dopinga treba krenuti s odgojem mladih sportaša.

“Nastojim svom snagom utjecati na igrače i trenere da se usredotoče na razvoj sportske etike, karaktera i samopouzdanja sportaša jer je to ključ za sprečavanje uzimanja dopinga,” rekao je Kovačević.

Judašica Barbara Matić je rekla kako je apsolutno protiv uzimanja dopinga u sportu.

“Uzimanje dopinga nije fer prema sportašima koji to ne uzimaju jer žele biti čisti,” kazala je Matić.

Voditeljica zdravstvene skrbi i prehrane Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za vrhunske sportaše Mimi Vurdelja je istaknula kako nitko do 260 sportaša koji su obuhvaćeni razvojnim programima HOO-a, među kojima su i mnogi vrhunski hrvatski sportaši, ne uzima doping.

“Nitko od njih ne dobiva bilo kakav preparat niti imam saznanja da posežu za time,” rekla je Vurdelja i naglasila kako je HOO napravio veliki iskorak u zdravstvenoj skrbi o sportašima, te se održavaju redoviti sistematski pregledi.

“Ja radim sa Sandrom Perković, braćom Skelin, Damirom Martinom, rukometašima, vaterpolistima, košarkašima i nema šanse da bilo tko do njih koriti nedozvoljena sredstva,” istaknula je Vurdelja.

Ona je također upozorila kako je za sportaše zamka u hrani koja se uvozi.

“Distributeri uvoze u Hrvatsku dodatke za prehranu, a sportaši to mogu kupovati ništa ne znajući o toj prehrani dok zakonom nije regulirana distribucija takve prehrane,” kazala je Vurdelja.

Okruglim stolom “Moj pogled na doping” završio je simpozij na temu “Doping u vrhunskom sportu” koji se u petak održavao u Splitu. Na simpoziju o važnosti stalne borbe protiv dopinga govorio je predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a Miran Martinac, a na temu dopuštenih sredstava u dopunskoj prehrani Mimi Vurdelja. O anemičnoj hipoksiji u sportu govorio je Boris Labar, a na najčešće zamke i pogreške u dopingu u svom je predavanju ukazao Zoran Bahtijarević. O postupku doping kontrole i terapijskim izuzećima govorio je Dinko Pivalica, o pravnim dvojbama povezanim s dopingom Hrvoje Kačer, dok je s popisom zabranjenih sredstava za 2017. godinu nazočne će upoznao Zoran Manojlović.

Komentiraj