DONOSIMO PISMA SAKOMANA PLENKOVIĆU: “Nisam dobio odgovor ni od premijera ni od Božinovića”

“Pisma premijeru Plenkoviću uputio sam još 2019. i 2020. godine, a želio sam ga osobno informirati o istraživanjima o potrošnji droga u Zagrebu u 2019. godini koja su potvrdila da je potrošnja najprofitabilnije droge, kokaina, u 2019. godini porasla čak 40 posto u odnosu na 2018., kao i da je potrošnja kokaina od 2015. do 2019. porasla 400 posto, amfetamina gotovo tisuću posto, kanabisa 400 posto, MDMA preko 300 posto”, rekao je to u intervjuu za Nacional najugledniji hrvatski stručnjak i borac protiv zloporabe droga, profesor Slavko Sakoman, danas umirovljeni neuropsihijatar koji se istaknuo svojim proaktivnim pristupom u prevenciji zlouporabe droga i liječenju bolesnika, ali i organiziranju institucionalnog okvira za sustavnu borbu protiv tog, za zajednicu, najopasnijeg sociopatološkog fenomena.

Podaci koje je Sakoman pokušao prezentirati premijeru izviru iz istraživanja koncentracije metabolita droga u otpadnim vodama Zagreba, koje od 2009. provodi Institut Ruđer Bošković. Sakoman je sugerirao konkretniju reakciju i postupanje Vlade RH vezano uz navedene podatke i upozorio na to da je rast potrošnje direktna posljedica povećane ponude droga, za koju je ispred svega odgovoran sektor kriminalističke policije i PNUSKOK, čiji je pad učinkovitosti povezan sa štetnim kadrovskim promjenama u tim sektorima MUP-a i zauzimanjem stava ‘da droge više nisu prioritet rada’, što je otvorilo vrata nevjerojatno brzom porastu crnog tržišta kokaina i ostalih droga. S time su, kako je rekao, znatno povećani moć i djelovanje organiziranog kriminala u državi.

Na pitanje je li mu premijer išta odgovorio, Sakoman je rekao:

“Ne. Nije mi odgovorio na pismo ni ministar Božinović. Odgovorio mi je jedino ravnatelj policije gospodin Nikola Milina, rekavši kako su suzbijanje ponude droga i borba protiv organiziranog kriminala visoko na listi njihovih prioriteta, da poduzimaju aktivnosti na suzbijanju te negativne pojave ‘koju nastoje zadržati u donekle prihvatljivim i kontroliranim okvirima’. Nisam bio zadovoljan takvim odgovorom pa sam se ponovno obratio s pitanjem kako je uopće moguće dati takvu ocjenu ako vrlo precizni podaci potvrđuju da je u razdoblju od 2016. do 2019. došlo do četverostrukog porasta (400 posto) prodaje i potrošnje najadiktivnije droge kokaina, trostrukog porasta potrošnje kanabisa i ecstasyja i nevjerojatnog rasta potrošnje amfetamina u odnosu na 2015. godinu. Na tu moju pismenu reakciju nije bilo odgovora.”

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Nacionala ili putem digitalne pretplate, a nacional.hr objavljuje sadržaj navedenih pisama.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]