Donatorski skup za novi odjel dječje hematologije i onkologije KBC Zagreb

Zaklada dječja onkologija Rebro

Zaklada dječja onkologija Rebro je prije godinu dana utemeljena s osnovnim ciljem ostvarenja programa izgradnje i opremanja novog odjela dječje hematologije i onkologije u sastavu KBC-a Zagreb, čime bi se uvelike poboljšali uvjeti za liječenje maligno oboljele djece.

Zavod je trenutno još uvijek smješten u prizemlju glavne zgrade bolnice Rebro, u neadekvatnom prostoru na vrlo prometnom mjestu, smješten uz cestu i ulaz u najveću bolnicu u Republici Hrvatskoj. Kako bi se unaprijedilo liječenje ove vulnerabilne skupine djece, prikupljenim je sredstvima protekle godine započela gradnja novog odjela na vrhu postojeće zgrade na Rebru.

S tim ciljem organiziran je donatorski skup na kojem će se “probati zatvoriti financijska konstrukcija izgradnje i opremanja Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb”. Skup će se održati u ponedjeljak 13. svibnja u hotelu Korana (Karlovac, Koransko šetalište 6).

Skupu će prisustvovati više od 80 hrvatskih gospodarstvenika i osoba iz javnog života, dok će o radu Zaklade te projektu izgradnje novog odjela govoriti prof.dr.sc. Ante Corušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prof.dr.sc. Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju, prof. dr. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju te Anamarija Zorović, upraviteljica Zaklade.

Prof. dr. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda, objasnio je način funkcioniranja centra i postupak liječenja maligno oboljele djece:

“Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju referentni je centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. U tom se Zavodu liječe sve vrste bolesti krvi i malignih bolesti kod djece. Liječnici na Zavodu najviše se bave liječenjem leukemija i limfoma, budući da te dvije maligne bolesti u djece obuhvaćaju oko polovice sveukupno oboljelih mlađih od 18 godina.

Zavod je jedino mjesto u Republici Hrvatskoj gdje se izvodi alogenična transplantacija koštane srži, tj. transplantacija u kojoj su darivatelj i primatelj koštane srži različite osobe. Osim hematoonkologa, članovi su transplantacijskog tima i stručnjaci s drugih područja bez kojih bi taj zahvat bio neizvediv (internist hematolog, imunolog, transfuziolog, genetičar, biokemičar, mikrobiolog, djelatnici Hrvatskog registra dragovoljnih darivatelja koštane srži…)”, rekao je prof. dr. Bilić.

Prof. dr. Ernest Bilić

Komentiraj