Donatori spašavaju hrvatsko zdravstvo, među njima i Ante Gotovina

Posljednjih nekoliko godina, građani su prikupili na desetke milijuna kuna za kupnju raznih bolničkih uređaja za hrvatske bolnice. Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da su donacije bolnicama normalna stvar svugdje u svijetu, a država ulaže koliko može.

U zadarsku bolnicu stigao je uređaj za neuronavigaciju vrijedan 1,28 milijuna kuna. U pogon će idućeg tjedna, a neurokirurzi će ga koristiti tijekom operacija tumora mozga. “On služi da se tijekom operativnog zahvata ne bi oštetile neke strukture koje su bitne, kao što su krvne žile ili moždani putevi”, rekao je za Dnevnik.hr Ivica Francišković, neurokirurg iz Opće bolnice Zadar.

Novi uređaj stiže i u riječku bolnicu. Riječ je o monitoru za za nadzor vitalnih funkcija. Uređaj bilježi osnovne životne funkcija djeteta, bilježi kako mu srce kuca, bilježi kako diše.

Kupnja ovakvih uređaja ne bi bila moguća bez donacija građana. Jedan od glavnih zadarskih donatora umirovljeni je general Ante Gotovina. Nije poznato koliko je Gotovina donirao.

Samo u posljednjih godinu dana donacijama je kupljena oprema za KBC Rebro, KBC Osijek, bolnice u Požegi i Dubrovniku. A liječnici priznaju da bi liječenje po visokim standardima bez donacija bilo nemoguće.

No, unatoč svim investicijama, liste čekanja se godinama ne smanjuju, liječnici sve više odlaze, specijalizacija nedostaje. Zdravstveni sustav nam na životu drže umirovljeni liječnici. Njih čak 503, i u poznim godinama, još uvijek radi.

Komentiraj