EPA/PATRICK SEEGER

DONALD TUSK “Turski predsjednik mora biti manje osjetljiv na kritike”

Turski predsjednik mora biti manje osjetljiv na kritike, smatra bivši poljski premijer i aktualni predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, dok europski čelnici nastoje ojačati potporu članica EU-a sporazumu s Ankarom o vraćanju migranata u Tursku.

Novinari su od Tuska, koji je u subotu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel posjetio izbjeglički centar u Gaziantepu blizu sirijske granice, tražili da komentira tužbe što ih je turski predsjednik Tayyip Erdogan podigao protiv medija i novinara koji ga kritiziraju, uključujući i jednoga njemačkoga komičara.

Tusk je kazao da je sloboda tiska “stalna tema” njegovih razgovora s turskim čelnicima koji su pristali na dogovor po kojemu će primiti natrag izbjeglice i migrante s grčkih otoka, a zauzvrat će dobiti ukidanje viza za turske državljane i financijsku pomoć.

Rekao je da je osamdesetih godina i sam bio u zatvoru jer se protivio poljskoj komunističkoj vladi, a podsjetio je da je u zatvoru 1999. bio i Erdogan zbog toga što je kritizirao tadašnju tursku vlast.

“Prije trideset godina su me zatvorili jer sam kritizirao poljski režim. Moj dobar prijatelj, predsjednik Erdogan je 15 godina kasnije doživio slično iskustvo zbog javnog izražavanja svojih stajališta”, rekao je Tusk u subotu navečer.

Kritike koje stižu iz Europe na račun Turske prepreka su provedbi sporazuma dogovorenog između čelnika EU-a i Ankare prošli mjesec, jer je za odobrenje EU-ove strane pogodbe, osobito kada je posrijedi ukidanje viza za turske državljane do mjeseca lipnja, potrebna potpora Europskog parlamenta.

Mnogi europski zastupnici kritiziraju Erdoganovu osjetljivost na kritike, uključujući i tužbu protiv njemačkoga komičara.

Tužitelji su od 2014., otkad je Erdogan postao predsjednik otvorili 1800 slučajeva protiv osoba koje su ga uvrijedile, izvijestio je prošli mjesec turski ministar pravosuđa. Među njima su uglavnom novinari i karikaturisti, ali ima i djece.

“Kao političar, naučio sam na koji način postati ‘debelokožac’ i prihvatio sam kritike. Od novinara ne očekujem da me tretiraju na poseban način, očekujem baš suprotno”, kazao je Tusk.

“A linija između kritike, uvrede i klevete vrlo je tanka i relativna. U trenutku kada političari počnu odlučivati o tomu što je što, bit će to kraj za slobodu izražavanja – u Europi, Turskoj, Africi, u Rusiji, posvuda”, smatra Tusk.

Iako je bio usredotočen na probleme u Turskoj, predsjednik Europskog vijeća u subotu navečer je kritizirao ruskoga predsjednika Vladimira Putina, kao i desno orijentiranu vladu u Poljskoj čije su odluke o ograničavanju neovisnosti javnih televizija u tim dvjema zemljama potaknule istrage EU-a i europskih tijela za očuvanje ljudskih prava.

Komentiraj