EPA/OLIVIER HOSLET

DONALD TUSK Europa u “utrci s vremenom” da spasi otvorene granice

Europa je “u utrci s vremenom” da spasi svoj sustav kretanja bez putovnica i mora pooštriti kontrolu migracije preko svojih vanjskih granica, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u četvrtak.

Navodeći švedske mjere ponovnog uvođenja kontrole pri ulasku iz ostalih europskih zemalja  i nove mjere u Njemačkoj i Sloveniji, rekao je na konferenciji za novinare na summitu o migracijama na Malti da one pokazuju da su zemlje EU-a “pod velikim pritiskom”.

  • “Sačuvati Schengen je utrka s vremenom”, rekao je bivši poljski premijer o sustavu otvorenih granica među europskim zemljama . “”A mi smo odlučili pobijediti u toj utrci”.

To će zahtijevati primjenu niza mjera dogovorenih među razjedinjenim vladama EU-a u zadnjih nekoliko mjeseci, rekao je. “To uključuje, kao prvo i najvažnije, obnoviti kontrolu vanjskih granica. Bez djelotvorne kontrole granica, schengenska pravila neće preživjeti.”

“Moramo požuriti, ali bez panike”, kazao je nakon summita s afričkim čelnicima iza kojeg je održan hitni summit EU-a kasnije u četvrtak u Valleti na kojem se raspravljalo o migraciji i potrebnim mjerama da se osigura dogovor s Turskom o usporavanju dolaska migranata.

Komentiraj