Donald Trump: “Vrijeme je da Joe Biden osramoćen odstupi”

Bivši američki predsjednik Donald Trump pozvao je svog nasljednika u Bijeloj kući Joea Bidena da podnese ostavku nakon što su talibani, nakon povlačenja američkih trupa, preuzeli vlast u Afganistanu.

“Vrijeme je da Joe Biden odstupi osramoćen zbog toga što je dozvolio da se dogodi u Afganistanu”, naveo je Trump u pisanoj izjavi i dodao da ‘ovo ne bi trebalo biti velika stvar, jer Bidem nije legitimno izabran’.

Istaknuo je da bi povlačenje američkih vojnika iz Afganistana bilo ‘puno drugačije i uspješnije’ da je on predsjednik. “Ono što je Joe Biden učinio s Afganistanom je legendarno. Ostat će upamćeno kao jedan od najvećih poraza u američkoj povijesti”, poručio je Trump.

“Tragičan kaos u Afganistanu, u potpunosti otvorena i slomljena granica, kriminal na rekordnim razinama, cijene nafte, rast inflacije, a usto nas iskorištava cijeli svijet… Nedostajem li vam već?”, pitao je Trump u mailu poslanom u nedjelju.

No, Trump je, podsjetimo, u studenom prošle godine i pokrenuo povlačenje vojnika iz Afganistana. Tada je poručio da će ‘uspješno i odgovorno okončati ratove u Afganistanu i Iraku i vratiti naše hrabre vojnike kući’.

Trump je kritizirao Bidena i zbog porasta slučajeva zaraze od koronavirusa u SAD-u, useljavanja, stanja ekonomije i energetske politike.

Biden je, inače u subotu branio svoju odluku o povlačenju američkih trupa, rekavši da američka prisutnost u Afganistanu posljednjih 20 godina nije prihvatljiva.

“Još jedna godina, ili još pet godina američkog vojnog prisustva ne bi učinilo nikakvu razliku ako afganistanska vojska ne može ili neće zadržati vlastitu državu. I beskrajna američka prisutnost usred građanskog sukoba u drugoj zemlji nije prihvatljiva za nas”, rekao je američki predsjednik.

Komentiraj