FaH

DONALD TRUMP: ‘Bit ćete ponosni na svog predsjednika, vrijeme je da se ujedinimo kao nacija’

Izabrani američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da će zaliječiti najdublje rane nacije i biti predsjednik svih Amerikanaca.

Trump je odmah na početku govora s pozornice njegova izbornog stožera u New Yorku odao priznanje svojoj poraženoj protivnici Hillary Clinton za godine javne službe.

“Hillary je radila jako dugo i jako teško i dugujemo joj veliku zahvalnost”, rekao je.

“Obvezujem se svakom stanovniku ove zemlje da ću biti predsjednik svih Amerikanaca”, nastavio je Trump.

“Vrijeme je da se ujedinimo kao nacija”, naglasio je Trump.

Najavio je i dobre odnose s inozemstvom. “Slagat ćemo sa svim zemljama koje su voljne slagati se s nama. Imat ćemo odlične odnose”, rekao je.

“Kampanja je gotova, ali naš rad zapravo tek počinje. Bit će te ponosni na svog predsjednika”, poručio je.

Trump, koji će sa 70 godina biti najstariji predsjednik u prvom mandatu, pobijedio je nakon gorke i teške kampanje pune podjela, koja je uglavnom bila fokusirana na karaktere kandidata i na to može li im se vjerovati u obnašanju dužnosti u Bijeloj kući.

Trump je dobio izbore, pokazuju prve analize, na nezadovoljstvu bijelih neobrazovanih radnika kojima je bilo primamljivo njegovo obećanje da će zemlju ponovo učiniti velikom, a on biti “najbolji predsjednik kojeg je Bog ikad stvorio”.

U svom je pobjedničkom govoru najavio da ima sjajan ekonomski plan koji će udvostručiti američki gospodarski rast i potaknuti projekt obnove.
Njegova pobjeda stvara i mnogo pitanja u SAD-u i inozemestvu. U kampanji je najavljivao izolacionističku i protekcionističku politiku.

Oboje predsjedničkih kandidata u izbore su ušli s najmanjim postotkom odobravanja u povijesti i mnogi su birači svoju odluku opisivali kao glas za manje zlo.

Trump je neiskusan političar i ovo mu je uopće prva javna dužnost na koju je izabran te tek treba vidjeti kako će surađivati s Kongresom, iako u su u njegova oba doma većinu zadržali republikanci.

Stranka je, međutim, bila dosta podijeljena oko njegovih nastupa u kampanji.

Njujorški multimilijarder ušao je u utrku za predsjednika prije 17 mjeseci i preživio seriju naizgled nemogućih udaraca, od kojih si je neke zadao i sam, poput nedavne pojave snimke u kojoj se prostački hvali svojim seksualnim nastupima prema ženama. Desetak njih ga je kasnije optužilo za seksualno napastvovanje, ali on to negira.

U Reutersovoj anketi provednoj na dan izbora pojavile su se neke naznake razloga zbog kojih je Clinton izgubila izbore. Njezin učinak među ženama, mladima, Latinoamerikancima i Afroamerikancima, iako mnogo bolji od Trumpova, lošiji od onoga koji je Barack Obama kad je osvajao drugi mandat 2012.

Tijekom kampanje Trump je govorio da će Ameriku ponovo učiniti velikom snagom svog karaktera, pregovaračkim vještinama i poslovnim sposobnostima.

Ali ga je njegova nagla ćudi i neobični prijedlozi, poput gradnje zida na granici s Meksikom i zabrane ulaska muslimanima u zemlji, dovela u niz sukoba, uključujući one s muslimanima, s invalidima, s perjanicama Republikanske stranke, s nekim novinarima, pobjednicom natjecanja za Miss Universe i sucem saveznog suda meksičkog podrijetle.

Zbog toga se i skupina od 400 do 500 ljudi u srijedu okupila oko Bijele kuće, dio njih i u suzama, i već održala i prvi prosvjed protiv izabranog predsjednika noseći natpise “ustanite protiv rasizma” i “Trumpp voli mrziti”.

Trumpov trijumf udarac je i predsjedniku Baracku Obami koji je proveo tjedne u kampanji protiv njega, dovodeći više puta u pitanje primjerenost Trumpova boravka u Bijeloj kući, a sada će mu 20. siječnja iduće godine morati predati vlast.

Trumpova pobjeda frustirajući je kraj predsjedničkih težnji Hillary Clinton, koja je po drugi put poražena u nastojanju da postane prvom američkom predsjednicom.

Bivša prva dama, senatorica i državna tajnica mjesecima je vodila u anketama, ali su je birači doživljavali kao kalkulanticu s kojom se ne mogu povezati.

Iako je FBi presudio da nema kaznenog djela u njezinom korištenju privatnog maila u vrijeme obnašanja dužnosti državne tajnice, ta je afera dovela u pitanje njezin integritet. A to Trump odlično iskoristio za svoju teoriju korumpiranog političkog sustava u Washingtonu, “močvare koju treba isušiti”.

Trumpove ideje o nacionalnoj sigurnosti, kojima se protivi većina političke elite s obje strane spektra, istodobno uključuju obećanja o povećanju vojske, ali i izbjegavanju njezina angažiranja u inozemstvu.

Namjera mu je i ponovo pregovarati o međunarodnim trgovinskim sporazumima kako bi smanjio deficit. A obećao je, na užas europskih saveznika, zatopljnje odnosa s Vladimirom Putinom.

Komentiraj