Marko Prpic/PIXSELL

DOMAGOJ IVAN MILOŠEVIĆ “Cilj napada bio je Milijan Brkić, a potom ja”

Glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice Domagoj Ivan Milošević jutros je gostovao u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualne događaje.

Milošević je pripremio financijski izvještaj kojeg je zatražio Andrej Plenković, u kojem, kaže, nisu obuhvaćene donacija koje su po zakonu javno objavljene, kao i pzajmice i krediti banaka. “Nisu navedeni oni koji su posuđivali novac, a slažemo se da treba uvesti potpunu transparentnost”, kaže Milošević. Dodaje da izvješće nije odgovorilo na pitanje zašto su uzimane pozajmice, a ne krediti poslovnih banaka. “Nismo išli tako daleko, ono što jesmo radili jest da smo se bavili kako se trošio novac. HDZ ima preko 40 – 50 milijuna prihoda. Ti iznosi koji su se spominjali nisu bili problem i bit će vraćeni kreditom od poslovne banke.”, rekao je.

Upitan zašto su onda uzimane pozajmice, uz tolike prihode HDZ-a, Milošević kaže da treba pitati one koji su pozajmice uzimali. “Vjerujem da je sve rađeno u skladu sa zakonom”, rekao je Milošević. Podsjetimo, Pavao Vujanovac, najmoćniji hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom i vlasnik Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtki okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, u eksluzivnom intervjuu za Nacional rekao je da mu je HDZ dužan 4.2 milijuna kuna.

“Mislim da smo otišli korak predaleko u smislu da, što se tiče HDZ-a, medijski spinovi i podmetanja trebaju prestati ukoliko mislimo pobijediti na izborima. To šteti nama, a koristi Zoranu Milanoviću i SDP-u. Ići ćemo na izbore s najboljim timom, najboljim programom”, poručuje glavni tajnik stranke.

Dodao je kako se nije čuo s bivšim predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, jer se nije imao potrebu s njim ni vidjeti ni čuti. Kaže i kako nema dileme tko su bili ciljevi optužbi. “Sigurno gospodin Brkić, potom ja. Nema za to potrebe. Ključ u ovom trenutku jest zbiti redove, iskoristiti sav svoj potencijal. Mislim da smo naučili lekcije iz 2015. godine, a to su da nismo dovoljno jasno predstavili svoj program, kao i da izborne liste nisu dobro formirane”, dodaje.

“Najbolje je rješenje u potpunosti otvoriti vrata stranke javnosti. Političke stranke moraju biti alati koje će političari iskoristiti, ne samo da bi se izborili za fotelje, nego i poboljšali život građana”, odgovara na pitanje ‘što dalje’.

Nacional je jučer pisao o novoj aferi – da je HDZ ruskom donacijom platio Ifo institut 2,6 milijuna kuna. Milošević kaže da će Plenković dobiti izvještaj o izradi dokumenta Ifo instituta pd Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Dodao je kako ne zna porijeklo tog kapitala. “Jedno je ugovaranje samo i izvršavanje projekta s IFO insitututom iz Münchena. Taj je projekt izrađen vrlo transparentno. Ne bih dovodio prihod u odnosu na rashod”, kaže Milošević dodajući da će se ovih dana saznati koliko je sve plaćeno.

Jedini kandidat za predsjednika stranke Andrej Plenković najavio je da je spreman na debatu i sučeljavanje s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. “Uvjeren sam da će ga poraziti. Milanović je imao priliku 4 godine voditi vladu, činjenice su neoborive, lutali smo, završili na dnu EU. Vidjeli smo i kako su izbori završili. Uvjeren sam da ćemo iskoristiti svoja znanja i iskustva. Ja i dalje ne znam koji je program SDP-a. Za razliku od toga, HDZ ima dokument koji je prezentiran javnosti”, kaže Milošević.

Komentiraj