Domagoj Dorotić novi je član Opere HNK Ivana pl. Zajca

Press/HNK Ivana pl. Zajca

 

Ansambl Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca postaje brojniji za jednog tenora – Domagoja Dorotića.

Nakon oduševljenja koje je izazvao svojom debitantskom ulogom Cavaradossija u Puccinijevoj ‘Tosci’, tenor će se 1. veljače pridružiti riječkom ansamblu kao prvak Kazališta.

“Za moju su odluku bile ključne probe ‘Tosce’ u riječkom “Zajcu”. Svidjela mi se atmosfera i kolege. Jako je važno biti okružen kvalitetnim ljudima, pravim profesionalcima. Osim toga, ovdje su izvrsni tehnički uvjeti, iznimno kvalitetan orkestar i zbor. Ozbiljan i inovativan program koji riječko Kazalište njeguje, upravo onakav kakav je važan za moj pjevački razvoj, ako moram izdvojiti, ipak je bio najpresudniji za odluku“, kazao je Dorotić.

Domagoj Dorotić diplomirao je u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2008. godine. Dvije godine poslije postao je solistom Opere HNK u Zagrebu. Od tada je, među ostalim, ostvario uloge u operama: Nikola Šubić Zrinjski (Juranić), Parsifal (Treći štitonoša), Mazeppa (Andrej), Gianni Schicch (Rinuccio), Hamlet (Laert), Ljubavni napitak (Nemorino), Evgenij Onjegin (Lenski), Tosca (Cavaradossi), Ekvinocij (Ivo) i dr.

Istovremeno je nastupao i u splitskom HNK u operama kao što su Macbeth (Macduff), Adel i Mara (Adel), Nabucco, Cavalleria rusticana (Turiddu) i drugima.

Od gostovanja na inozemnim pozornicama izdvaja se nastup u ulozi Lenskog u Litvanskoj nacionalnoj operi u Rigi. Od 2015. pa do dolaska u Rijeku bio je u angažmanu, u statusu prvaka, u Operi HNK u Osijeku, gdje je primjerice nastupio u naslovnoj ulozi na premijeri opere ‘Porin’ Vatroslava Lisinskog, nastupio je i na premijeri kao Manrico u Verdijevom ‘Trubaduru’ te u Bizetovoj ‘Carmen’ kao Don José.

Nerijetko nastupa i koncertno, surađujući s našim stranim istaknutim dirigentima i ansamblima pjevajući zahtijevna oratorijska djela, kao što su Verdijev Requiem, Beethovenova Misa Solemnis, Dvořákov Stabat Mater, Janáčekova Glagoljaška misa, Papandopulova Hrvatska misa…

Sudjelovao je na snimanju CD-a prve hrvatske opere ‘Ljubav i zloba’ u produkciji Hrvatske radiotelevizije u glavnoj tenorskoj ulozi te na snimanju nosača zvuka opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’ također u produkciji HRT-a .

Među nagradama se ističu: Rektorova nagrada za ulogu Rinuccia u operi ‘Gianni Schicchi’, Nagrada hrvatskoga glumišta za ulogu Maxa u operi ‘Crux dissimulata’ i za ulogu Fentona u operi ‘Falstaff’, Nagrada Ante Marušić (HNK Split), Nagrada Vladimir Ruždjak zagrebačkog HNK za ulogu Cavaradossija u operi ‘Tosca’.

Izdvajaju se i sudjelovanje u predstavljanju hrvatske kulture u Manausu u Brazilu u povodu Svjetskog nogometnog prvenstva, nastup u Glagoljskoj misi Leoša Janáčeka uz Kraljevsku filharmoniju iz Liegea te nastup na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2015. godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]