Dom zdravlja u Glini stradao u potresu treba biti obnovljen do travnja iduće godine

U travnju iduće godine trebala bi biti gotova obnova objekta Doma zdravlja u Glini, koji je za potresa pretrpio velika oštećenja, pa su brojne ambulante morale biti izmještene u prikladnije prostore.

Budući da obnovu provodi Sisačko-moslavačka županija, radove je u utorak obišao župan Ivan Celjak sa suradnicima.

Župan Ivan Celjak je u obilasku gradilišta naglasio kako su u objektu, prije potresa, djelovale ambulante opće medicine, ginekološka, pedijatrijska ambulanta, laboratorij, patronaža i Zavod za hitnu medicinu.

“Za ambulante Doma zdravlja u Glini i za Zavod za hitnu medicinu pronašli smo i u kratkom vremenu uredili zamjenske prostore”, rekao je dodavši da se sada radi na cjelovitoj obnovi zgrade Doma zdravlja.

Obavlja se ojačanje temelja, nosivih zidova, rade se novi nosivi zidovi. Od samog prizemlja pa sve do krova zamijenit će se stolarija, urediti sanitarni čvorovi i nova fasada.

“Glina će ovom obnovom dobiti novu zgradu Doma zdravlja”, rekao je Celjak.

Vrijednost radova je 11,5 milijuna kuna, a završetak se očekuje u travnju iduće godine, a projekt je financiran sredstvima Fonda solidarnosti.

Glinski gradonačelnik Ivan Janković je rekao kako je “najvažnije da je obnova u postupku, pogotovo obnova javnih zgrada iz područja zdravstvene skrbi i da se što prije u svoje prostorije vrate djelatnici”.

Pogotovo su važne ambulante opće prakse i laboratorij, patronaža i hitna pomoć. Važno je da građani ponovno dobiju zdravstvene usluge u središtu grada, dodao je.

Župan Celjak je ponovio kako su obrazovanje i zdravstvo u nadležnosti županije, pa se odmah krenulo u obnovu zdravstvenih i obrazovnih objekata.

“Nakon potresa obnovili smo 14 objekata na području zdravstva među kojima šest objekata Neuropsihijatrijske bolnice Popovača, te odjele Pulmologije, Kirurgije i Dermatologije u Sisku.

U tijeku su radovi na zgradi Nove interne. Uskoro očekujemo i početak radova na zgradama Pedijatrije i Stare interne u Sisku”.

Spomenuo je kako su počeli radovi na zgradi Nove bolnice u Petrinji, a uskoro se očekuje i početak radova na Staroj internoj u Petrinji, te na izgradnji novog Doma zdravlja u Petrinji.

Komentiraj