Dom lordova modificira Brexit Borisa Johnsona

Dom lordova je zadao britanskom premijeru Borisu Johnsonu dva nova udarca u procesu usvajanja njegovog sporazuma o Brexitu, u vezi obiteljskog okupljanja djece izbjeglica i izjašnjavanja Škotske i Walesa.

Šef konzervativne vlade je doživio pet neuspjeha od kada je gornji dom britanskog parlamenta, gdje on nema većinu, počeo razmatrati njegov plan zakona o izlasku iz Europske unije.

S 300 glasova ‘za’ i 220 protiv gornji dom je u utorak usvojio amandman koji je predložio laburist Alf Dubs, kojim se želi zaštiti pravo obiteljskog okupljanja maloljetnih izbjeglica bez pratnje nakon Brexita. To pravo je zajamčeno u EU.

Nacrt zakona o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, u verziji koju su usvojili zastupnici, ne spominje obvezu prethodne vlade za zaštiti obiteljsko okupljanje maloljetnih izbjeglica. Vlada je samo obvezna informirati zastupnike o napretku razgovora o toj temi s Bruxellesom.

Nakon tijesnog glasanja (239 za i 235 protiv) Dom lordova je u utorak usvojio amandman koji jamči da će nakon Brexita Škotska i Wales imati pravo glasa u pregovorima s EU.

U ponedjeljak su već izglasali amandman kojim se europskim građanima koji žive u Britaniji automatski daje pravo da ostanu u zemlji nakon Brexita.

Komentiraj