DOLIJAO PREPRODAVAČ BiH: Orginal Daytonskog sporazuma prodavao za 50.000 eura

Dayton agreement

Uhićen je 48-godišnjak iz Republike Srpske jer je pokušao prodati originalni primjerak Daytonskog sporazuma za 50 tisuća eura, javlja N1 televizija. Da im nedostaje Daytonski sporazum BiH je uočila još 2008. I Srbija, supotpisnica, ljetos je shvatila da nema svoj primjerak, dok je hrvatski, prema tvrdnjama Ministarstva vanjskih poslova, na sigurnom.

Daytonski sporazum, povijesni dokument koji je zaustavio rat u BiH, policija Republike Srpske pronašlo je kod 48-godišnjaka na Palama, inače pripadnika MUP-a. Neslužbeno se doznaje da je original na engleskom pokušao prodati za 50 tisuća eura. Uhićen je i pušten.

“I neka kažu kod koga je sve bio taj dokument. Kod ljubavnica, tko je kome ga davao. I kako je mogao nekakav vozač ući u arhivu Narodne Skupštine Republike Srpske i uzeti taj dokument”, kaže Dragan Mektić, ministar unutarnjih poslova BiH.

2008. otkriveno je da u arhivu BiH nema Daytonskog sporazuma. Ljetos je srbijanski ministar vanjskih poslova,Ivica Dačić, ustvrdio da je i Srbija izgubila svoj primjerak i to tijekom svrgavanja Slobodana Miloševića. Treća supotpisinica, Hrvatska, jedina zna gdje je ono što je potpisala.

Hrvatski primjerak Daytonskog sporazuma čuva se u zgradi Ministarstva vanjskih poslova. Kako je blagdan nisu nam ga mogli pokazati, no poručuju da ćemo ga moći vidjeti već u četvrtak. To što su Srbija i BiH izgubila svoje primjerke, svjedok tih događaja i prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj, Peter Galbright, kaže da je posljedica lošeg arhiviranja.

Komentiraj