Dolenec: Donesena sistematizacija radnih mjesta u Zagrebačkom holdingu

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec potvrdila je u utorak da je jučer između sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga potpisana sistematizacija radnih mjesta kojom radnicima ide dodatnih 8 milijuna eura godišnje, a njome su izjednačeni i koeficijenti između podružnica.

“Postignuti su glavni ciljevi, dakle unutar okvira koji je bio zadan što se tiče dodatnih sredstava za plaće, on je ostao na 8 milijuna eura, i ono što je bio glavni cilj, ujednačeni su koeficijenti po podružnicama”, istaknula je Dolenec na redovnoj konferenciji za medije.

Time je završen proces kolektivnog pregovaranja u Zagrebačkom holdingu. U veljači su, nakon prosvjeda radnika Čistoće, Uprava ZGH i sindikati potpisali novi kolektivni ugovor, u kojemu se Holding obvezao izraditi novu sistematizaciju radnih mjesta.

Dolenec je istaknula da su ispoštivani i specifični zahtjevi radnika Čistoće, odnosno da su komunalnim radnicima i vozačima povećali koeficijente.

“Uvijek je teško zadovoljiti sva očekivanja, nemamo sumnje da i dalje treba raditi na unaprjeđenju uvjeta i organizacije rada, ali smatramo da je ovime završen velik i složen posao koji je odgađan dugo godina”, poručila je.

Proces izrade sistematizacije još traje u ZET-u, a Dolenec je istaknula da bi se trebao dovršiti unutar 10-ak dana.

Tomašević: Ova jesen bit će najteža za upise u vrtiće

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica Dolenec osvrnuli su se na kapacitete dječjih vrtića u novoj odgojnoj godini, s obzirom na to da se očekuje dodatan pritisak na upise djece onih koji su do sada koristili mjeru roditelj odgojitelj.

“Nakon gotovo dvogodišnje bitke, mi smo uspjeli zakonito izmijeniti odluku o roditeljima odgojiteljima. Da li će to stvoriti dodatan pritisak na vrtiće, sigurno hoće, no radimo sve što možemo da taj pritisak ublažimo, još od siječnja prošle godine”, istaknula je Dolenec.

Napomenula je da su na istočnom dijelu grada, gdje je najveći broj korisnika te mjere, otvoren vrtić u Kašini, gradi se u Ivanjoj Reci, a uskoro se otvaraju i novi radovi.

Tomašević je istaknuo da će se obustavom isplate dosadašnjih naknada roditeljima odgojiteljima, ove godine oslobađa tek dio novca, a iduće godine znatan iznos. U kombinaciji s povlačenjem EU sredstava za njihovu izgradnju, očekuje se 20-ak projekata u sljedećim godinama.

“Morali smo negdje taj začarani krug prekinuti. Najteža će biti ova jesen što se tiče upisa”, poručio je Tomašević.

Dolenec je podsjetila da je Grad ostavio mogućnost za proširenje kapaciteta kroz najam prostora, upotrebu prostora mjesnih odbora te je istaknula da će sigurno biti situacije da se na upisima neće moći odgovoriti na potražnju.

“Ukoliko se sada pojavi značajno veći interes od korisnika ove mjere, mi ćemo morati pronaći načina da upišemo veći broj djece”, poručila je Dolenec.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner