Hina

Dolar oslabio unatoč povećanju kamata Feda

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna oslabio, premda je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po drugi put od početka godine.

Tečaj eura prema američkoj valuti ostao je prošloga tjedna gotovo nepromijenjen, na 1,1195 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ojačala je, pak, 0,4 posto, na 110,85 jena.

Unatoč jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna skliznuo 0,2 posto, na otprilike 97,13 bodova.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 posto, i signalizirali da bi do kraja godine mogli još jednom povećati cijenu novca.

Fed je, također, signalizirao da bi uskoro mogao početi smanjivati bilance koje su povećane posljednjih godina jer je središnja banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Međutim, hoće li Fed do kraja godine još jednom povećati kamate ovisi o tome kakvi će biti makroekonomski pokazatelji. A svi posljednji ukazuju na to da se rast američkog gospodarstva usporava.

To otvara pitanje je li najveće svjetsko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo još jedno povećanje kamata u ovoj godini.

“Ne čujem ništa iz Feda što bi razuvjerilo tržišta koja trenutno procjenjuju da će ključne kamatne stope biti na iznimno niskim razinama. Držim da je upravo to razlog koji trenutno koči jačanje dolara”, objašnjava Kit Juckes, analitičar u banci Societe Generale.

U fokusu ulagača bio je prošloga tjedna i japanski jen, koji je oslabio nakon što je središnja japanska banka BoJ zadržala ključne kamatne stope na postojećim razinama, signalizirajući da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Guverner Haruhiko Kuroda kazao je da središnja banka još nije ostvarila zacrtanu stopu inflacije od dva posto, dodajući da nije primjereno govoriti o tome kako će ukinuti opsežan paket poticaja.

Takav je stav suprotan špekulacijama na tržištu u proteklih mjesec dana da u banci možda razmatraju plan ukidanja poticaja.

“Čini se da BoJ definitivno ustraje u vrlo blagoj monetarnoj politici budući da su deflatorni pritisci još uvijek značajni”, kaže Yann Quelenn iz SwissQuotea.

Komentiraj