Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka do kraja godine još jednom povećati kamatne stope.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 112,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula 1,1 posto, na 1,1815 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 1 posto, na 93,02 boda.

Poticaj dolaru pružila je predsjednica Feda Janet Yellen koja je početkom prošloga tjedna kazala da središnja banka treba nastaviti s postupnim povećanjem kamatnih stopa, premda je inflacija ispod ciljane razine od 2 posto.

Stoga trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije mjesec dana te šanse iznosile oko 40 posto.

Ostvare li se te procjene, bilo bi to već treće povećanje kamata u ovoj godini, s obzirom da ih je Fed već u dva navrata podigao za po 0,25 postotnih bodova.

Fed je prošloga tjedna bio u fokusu i zbog toga što je predsjednik SAD-a Donald Trump razgovarao s nekoliko kandidata za predsjednika središnje banke i poručio da je imao četiri sastanka na temu te da će odluku donijeti za dva do tri tjedna.

Bez obzira na to, očekivanja na tržištu da će Fed još jednom do kraja ove godine povećati ključne kamatne stope ostala su nepromijenjena.

Poticaj dolaru pružila je i Trumpova najava najveće porezne reforme u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu’ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

Stoga se u Kongresu očekuje velika borba oko Trumpova prijedloga, no ako uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

Komentiraj